Hlaváček: Oblouky Negrelliho viaduktu nabídnou Pražanům pestrou škálu služeb

7. 11. 2019

V červnu 2020 by měla být dokončena oprava Negrelliho viaduktu. Hlavní město, které vlastní pozemky pod oblouky chce, aby tyto prostory poskytovaly Pražanům co nejrozmanitější spektrum služeb. Radnice zároveň hledá způsob jak nejlépe spravovat tento historický významný objekt, který vlastní SŽDC.

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je v plném proudu. Podle správy železniční dopravní cesty postupují opravy dle pracovního harmonogramu. Nic by tak nemělo bránit zprovoznění stavby 1. června 2020. 

„Rekonstrukční práce na Negrelliho viaduktu jsou v poslední třetině, aktuálně byly dokončeny hydroizolace mostních oblouků a dělníci na místo navážejí štěrk, což je jeden z posledních kroků před pokládkou kolejí,“ řekla Nela Frýbová, tisková mluvčí SŽDC.

Pražský magistrát proto už v tuto chvíli intenzivně jedná o možnosti správcovství této významné stavby. Hlavní město, které vlastní pozemky pod oblouky, je chce do budoucna využít pro co nejpestřejší nabídku služeb. Komplikace je v tom, že samotná stavba patří správě železniční dopravní cesty. Radnice tak hledá způsob jak nejlépe vyřešit tuto situaci. 

"Vymyslíme společně vhodného správce, jestli to bude nějaká městské firma nebo ústav, to je v jednání. A ti by měli organizovat projekty těch jednotlivých prostorů pod oblouky tak, aby někdy na přelomu roku 2021 a 2022 mohly vznikat ty zasklené prostory," vysvětlil Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podle radního Jana Chabra, je potřeba najít takzvaný majekto-právní koncenzus. K jednání tak budou přizváni právníci obou stran, aby bylo jasné kdo bude po dokončení oprav reálným vlastníkem viaduktu. 

"Čí by následně byly ty stavby, protože ta česká legislativa s touhle variantou ne úplně počítá, tam vstupují ty drážní předpisy, protože jste v nějakém prostoru, který je z části i drážním tělesem. My jednáme jestli by to vůbec bylo realizovatelné z toho technického hlediska a z majetkoprávního vypořádání," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Přestože jsou jednání teprve na začátku, vedení hlavního města chce mít v otázce kdo bude spravovat Negrelliho viadukt a na jakém principu bude společnost fungovat jasno nejpozději v den dokončení rekonstrukce.

Zdroj: PrahaTV.eu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme