Feri: Koalice se Starosty je pravděpodobná už v evropských volbách

6. 10. 2018

„Jestli se nestane zázrak a topka se hodně nezvedne, půjdeme do příštích voleb v koalici se Starosty,“ říká Dominik Feri, poslanec TOP 09 a končící radní města Teplice. Komunální mandát už letos neobhajuje.

Proslavil jste se jako nejmladší český městský radní, ale letos už v Teplicích nekandidujete. Proč?

Nejsem zase tak ambiciózní, abych měl dvě funkce, ještě na tak vzdálených místech. Pro mě je teď důležité napnout síly v parlamentu, tam je potřeba každá ruka a každá noha. Už s ohledem na to, že je nás tam sedm. Ale podařilo se nám v Teplicích dát dohromady koaliční spolupráci s dalšími stranami a topáci mají nakročeno k tomu, aby se účastnili koaličních vyjednávání a na vedení Teplic se dál podíleli.

Hodně se na poslední chvíli před volbami diskutovalo o docela komplikovaném systému komunálních voleb, zvláště ve velkých městech. Vy se volebními systémy zabýváte. Stálo by za to uvažovat o nějaké revizi?

Bezesporu. Aby mohl fungovat naplno takhle složitý a sofistikovaný systém, tak je potřeba velká občanská osvěta. To se obávám, že ministerstvo vnitra podcenilo. Já jsem v této věci pana ministra i interpeloval, bohužel jsem nedostal odpověď. Rozhodně by měla v debatě zaznít i otázka, zda je vůbec pořád aktuální forma papírového hlasování. Ve sněmovně jsme se nedávno zabývali volebním systémem do sněmovny, hodně se řešila aditivní klauzule, to znamená přísnost na koaliční kandidátky – aby dva subjekty nemusely dostat deset procent, tři subjekty patnáct... Abychom se vrátili před opoziční smlouvu, před dobu, kdy si politiku chtěly rozparcelovat ODS a ČSSD. Bohužel to zmírnění nevyšlo. Když to vezmu jenom pohledem TOP 09 tak jestli nenastane nějaký zázrak a nějak významně se nezvedneme, tak půjdeme do koalice se Starosty. To bych si přál a je otázka, jestli si troufneme na těch deset procent i s ohledem na ty rozpačité zkušenosti ze spolupráce Starostů a lidovců.

Už při volbách do sněmovny, kde je systém celkem jednoduchý, se ukázaly velké chyby, které dokonce vedly k výměně mandátu. Co se dá čekat od pražských voleb, kde mohou voliči rozdělovat na volebních plachtách 65 křížků?

Ta chybovost bude při vší úctě k volebním komisím, které odvádějí skvělou práci, nepochybně velká. To srovnání je na místě. Sněmovní volby ve středních Čechách – tam šlo jenom o kroužkování na druhé straně volebního lístku. V Praze jsou na lístku stovky jmen, to je absolutně nesouměřitelné. Ta chybovost bude hodně velká. Že by kvůli tomu Nejvyšší správní soud podnikal nějaké významné kroky, o tom nevím. Ale vzpomínám si, co mi říkali jejich zástupci při tom přepočítávání středních Čech – jak se tam svážely stovky krabic a celý soud to na týden paralyzovalo. 

Spíš si myslím, že by bylo třeba jít cestou nějaké osvěty. Anebo cestou elektronických voleb, ale to je tedy hudba daleké budoucnosti. A je otázka, jestli to vůbec cesta je s ohledem na bezpečnostní rizika. V Estonsku s tím teď mají nepříjemnou zkušenost. Ale volebnímu systému by to pomohlo. Já jsem se za sebe snažil toto maximálně vysvětlovat mladým lidem, takže věřím, že jsem se na to úplně nevykašlal, když už tedy ministerstvo ano.

Pokud jde o koalici se STAN, o níž mluvil už předseda Jiří Pospíšil, tak s ní počítáte?

Já bych si to přál, je výraz jenom mého přání. Věřím, že to dopadne. Jsme si neuvěřitelně názorově blízcí, ve sněmovně spolupracujeme. To je svým způsobem i nutnost. Je nás sedm, jich je šest, nedokážeme ani naplno obsadit všechny ty výbory. Spolupráce běží, další meta jsou evropské volby, kde by koalice dávala smysl i s ohledem na specifika těchto voleb, v nichž je celá republika jeden volební obvod. To by mohlo být zajímavé.

Dá se tedy čekat, že v evropských volbách uvidíme společnou kandidátku TOP 09 a STAN?

Já bych si to přál. Řekl bych, že to je velmi pravděpodobné.

zdroj: https://www.e15.cz/volby/komunalni-volby-2018/dominik-feri-koalice-top-09-se-starosty-je-pravdepodobna-uz-v-evropskych-volbach-1352037

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme