Chabr: Díky městské společnosti se snížila poruchovost veřejného osvětlení

9. 11. 2019

Už téměř dva roky má Praha vlastní firmu na opravy a údržbu městského osvětlení. Podle vedení magistrátu se tento krok osvědčil. Jak takový výjezd vypadá a co všechno mají elektromontéři na starost zjišťovala reportérka Kristýna Svobodová.

Je krátce před půlnocí a stejně jako každý večer i dnes v Praze probíhá kontrola a oprava veřejného osvětlení. Světelných lamp má Praha tisíce a o jejich údržbu se už více než rok stará firma patřící městu. Jejích 6 posádek s výškovou technikou řeší během jediného večera desítky poruch.

"Hl. m. Praha se před 2 lety rozhodlo, že učiní ten krok, že si založí vlastní společnost, která bude spravovat veřejné osvětlení jako takové. Já jsem za to zpětně velice rád, protože se ukazuje, že to byl krok správným směrem. Ta kvalita, poruchovost, na veřejném osvětlení a dlouhodobá nesvítivost je rok od roku nižší," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

"Z původní takřka 5% nesvítivosti na našich asi 30 tisících světelných místech, 135 tisících lampách veřejného osvětlení, jsme dnes pod 1 % nesvítících lamp. Když pojedete Prahou, tak skutečně budete mít problém najít lampy, které nesvítí," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hl. m. Prahy.

Jen pro zajímavost - technici hlavního města spravují např. také pražský orloj, věžní hodiny a zhruba 450 veřejných hodin. Nejčastěji ale samozřejmě zasahují při problémech s osvětlením. Takových případů mají jen za jediný večer kolem 60.

"Tady byla závada vyloženě vibracemi. Ten drát se vyklepal a ukroutil se. Na té lampě předtím byla vadná výbojka, protože už tam sloužila asi 5 let. Životnost výbojek je 4 až 6 let. Může být i 7 nebo 8, ale zpravidla odcházejí po těch 5 letech," řekl Jaroslav Vrtěl, elektromontér.

Pravidelnou údržbu provádí pražští technici každý večer v pracovním týdnu. Od nového roku jim pak přibude také správa kamerového systému na silnicích.

Zdroj: PrahaTV.eu

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme