ŽOFÍN HOSTIL FÓRUM STAROSTŮ V5

5. 7. 2018

Starostové Prahy 1, bratislavského Starého Mesta, Budaváru v Budapešti, Śródmieścia ve Varšavě a vídeňského Innere Stadtu jednají v těchto dnech v Praze 1 a v pátek odpoledne se sešli na žofínském Fóru starostů V5, kde diskutovali o problémech, které jejich městské části a města spojují.

 „Naše města spojují krása, bohatá a občas pohnutá historie, nádherná kultura, rychlý a moderní rozvoj. Spojují nás ale také problémy, s nimiž se v současnosti potýkají všechny evropské metropole – mohutný nárůst příjezdové turistiky a s ní spojené negativní jevy jako dopravní zátěž, krátkodobé pronájmy bytů, nové formy taxislužby, zhoršování životních podmínek stálých obyvatel a podobně. Jsou to problémy, které – jak se dnes moderně říká – sdílíme a které můžeme společně řešit – předáváním zkušeností, radou nebo třeba i včasným varováním. Stejně jako se samozřejmě můžeme v řadě oblastí vzájemně obohacovat – ať už se jedná o kulturu a společné kulturní projekty, společné aktivity v oblasti vzdělávání či sportu,“ uvedl ve svém úvodním projevu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, jenž přivítal starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka, Budaváru Gábora T. Nagye, Śródmieścia Krzysztofa Czubaszeka a Georga Prantla, významného představitele zastupitelstva 1. městského obvodu Vídně a předsedu kulturní komise.

Během téměř tříhodinového setkání prodiskutovali představitelé V5 například problematiku parkování, segwayů, pivních kol, turistického ruchu, krátkodobých pronájmů, taxislužeb, Uberu, Pub Crawls, městských a státních policií, heren, prostituce a kasin.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme