Zastupitelstvo hlasovalo o vyrovnání ohledně Průmyslového paláce

25. 4. 2013

Pražské zastupitelstvo odhlasovalo dne 25. 4. 2013 návrh radního Václava Novotného (TOP 09) na uzavření dohody mezi Hlavním městem Prahou a společností UNIQA pojišťovna a.s. a Českou podnikatelskou pojišťovnou a.s. Návrh na vyrovnání byl schválen Radou hlavního města Prahy a zastupitelstvu byl předložen již podruhé.

Průmyslový palác byl v době požáru na pražském Výstavišti v říjnu 2008 pronajatý hl. městem, majitelem objektu, společnosti INCHEBA Praha. Ta jej pojistila u pojišťoven UNIQA a Česká podnikatelská pojišťovna. Tyto pojišťovny po požáru vyčíslily škodu na památce na 181 milionů korun. Tolik pojišťovny vyplatily po dohodě s INCHEBOU městu. Následně Praha 17. 9. 2009 podala proti pojišťovnám žalobu o zaplacení částky 1,2 miliardy korun.

Obvodní soud pro Prahu 6 rozsudkem z 25. 11. 2011 žalobu zamítl v plném rozsahu. Rozhodl, že hlavní město, které nebylo pojištěno, není oprávněno požadovat čerpání prostředků z pojistné smlouvy. Praha proti rozsudku podala odvolání k Městskému soudu v Praze, ale také vstoupila do jednání s pojišťovnami o případném narovnání. Dohodou o narovnání se pojišťovny zavázaly uhradit ve prospěch hl. města k již vyplacené částce ještě 100 milionů korun. Navrhovaná dohoda byla předmětem diskuse na zasedání Zastupitelstva hl. m Prahy 28. 2. 2013, kde nebyla schválena. Hlasování se však nezúčastnilo 24 zastupitelů. Radní Novotný se na tomto jednání pozastavil nad tím, že největší kritici návrhu dohody v diskusi na jednání zastupitelstva, jako např. zastupitel Milan Richter, odmítli převzít odpovědnost za své rozhodnutí a při hlasování ze sálu odešli.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy 25. 4. 2013 rozhodlo, že dohodu podpoří a přijme pojišťovnami nabízenou částku.

Radní pro kulturu, Václavu Novotnému (TOP 09) říká: „Nepřistoupit na dohodu by byla pošetilost. Jednak je tu pouze mizivý předpoklad vítězství u soudu vyšší instance, který má navíc jen určit to, zda jsme nebo nejsme oprávněnými příjemci peněz. Poté by musely nastat další kroky ohledně předmětné částky, která by - podle mého mínění - ve finále nejspíše dosáhla přibližně stejné sumy, kterou nám pojišťovny nabízí nyní. Proto jsem rád, že zastupitelstvo rozhodlo odpovědně“.