Zastupitelé ukázali, jak by změnili pozemky na Smíchově

4. 2. 2015

Jméno vítěze architektonické soutěže Smíchov City – sever, tedy budoucí podoby severní partie Smíchovského nádraží, padne dnes. V úterý si na smíchovské radnici práce účastníků klání velmi důkladně prohlédli zastupitelé páté části. Prezentaci uspořádala společnost Smíchov Station Development (SSD), kterou tvoří České dráhy a developerská firma Sekyra Group.

„Moc se mi líbí koncept, že se našel developer, který s Institutem rozvoje hl. m. Prahy uspořádal architektonickou soutěž,“ chválí dosavadní postup starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Projekty se mu líbily, nechtěl ale komentovat, který více a který méně. „Vidíme hezké uspořádání celé čtvrti. Je mi jedno, který z těch projektů to nakonec bude, my bychom potřebovali, aby už ta hrůza zmizela,“ řekl Právu v souvislosti se současným stavem dotčené plochy. O výstavbě v zanedbané lokalitě, kterou vymezují ulice Nádražní, Radlická a Dobříšská, se hovoří řadu let.

Například 7,5 roku se debatovalo o změně územního plánu, která dílo dovolí. Nakonec byla schválena loni v květnu. Teď dospěla do konce soutěž, jíž se účastnilo 12 renomovaných architektonických kanceláří. Klíma předpokládá, že schvalovací proces potrvá tři čtyři roky. Obec chce mj. jednat s dopravním podnikem o přesunu autobusového nádraží z křižovatky Na Knížecí.

„Představuji si tam kulturu a vzdělání. Praha 5 je 14. největší město v republice s 90 tisíci obyvateli a nemá žádné velké divadlo, ani multifunkční sál, ani koncertní síň, nic. Všichni jezdíme potupně přes řeku na druhou stranu,“ svěřil Právu svůj názor Antonín Schneider z Tanečního centra Praha, které sídlí na Žvahově. „Nám by se líbil nějaký kulturní stánek nebo stavba, na kterou by Praha mohla být hrdá. To tady nevidím,“ krčil rameny nad panely s novými domy Jiří Šmucler z občanského sdružení Radlice, který dotčené území považuje za jedinečné.

Místopředseda Klubu za starou Prahu Jan Bárta odcházel s dobrým pocitem. Kladně hodnotí, že jde o blokovou zástavbu, nikoliv sólo stavby. „Postrádám jakýsi fórek, nějakou myšlenku, která by upozornila, že se jedná o bývalé nádraží. Třeba to tam je, ale nevšiml jsem si,“ přemítal u jednoho z panelů s tím, že by byla škoda postavit jen jakési konfekční město.

„A nemáte pocit, že je to všechno moc velké?“ ptala se ho kolegyně z klubu Kateřina Adámková. „No, jistě. Ale vy jste to neprodávala, ani já, to se nedá nic dělat, teď si s tím musejí poradit architekti,“ odpověděl. 

 

Lucie Fialová

Právo, str. 10, Praha - Střední Čechy

Štítky
Osobnosti: Radek Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme