Zastupitelé TOP 09 odmítli rozpočet městské části Praha 8 na rok 2016

24. 2. 2016

Znepokojuje nás zejména snížení výdajů v oblasti školství o 10 milionů Kč, která je pro bezproblémové fungování naší městské části zcela klíčová. „V kapitole školství jsou náklady výrazně osekané, a to navíc v situaci, kdy školy v naší městské části – zejména v Karlíně – čelí velkému přílivu nových žáků a některé z nich se dostávají na samou hranici své kapacity,“ říká Dana Kvačková, zastupitelka TOP 09.

Za absurdní považujeme rovněž skutečnost, že rozpočet počítá s výdajem ve výši 9 milionů korun na „konzultační a poradenskou činnost s Centrem Palmovka“.

„Připomínám, že na minulém jednání zastupitelstva jsem navrhl zrušení této akciové společnosti, protože samu její existenci považuje TOP 09 za daného stavu věcí za zbytečnou,“ konstatuje zastupitel Jakub Čáp. Již letos měla nová budova radnice generovat zisk z nájmů a šetřit provozní náklady úřadu. „Kdo Praze 8 uhradí tyto zbytečné náklady a ušlý zisk?“ dodává Čáp.

Zásadně nesouhlasíme s meziročním navýšením výdajů na poradenské, auditní a konzultační služby. V roce 2013 byla rozpočtována částka 3,3 mil. korun. Letos již 21,4 miliónů. Odmítáme mrhání peněz daňových poplatníků za další nesmyslné audity a právní konzultace, jejichž účelnost není současná koalice schopna vysvětlit snad ani sama sobě. Rada, která má ke své činnosti úřednický aparát o takřka 400 zaměstnancích a přesto musí utrácet tak vysoké částky za poradenství, je zhola zbytečná.

Perličkou, která poukazuje na zcela nekoncepční počínání současné Rady Prahy 8, je výdaj 1,5 milionů korun na „dovybavení infocentra“. „Vydávat nemalé finanční prostředky do infocentra v libeňském Bílém domě, který neleží v turisticky atraktivní lokalitě, považuji za nesmysl. Nota bene v situaci, kdy by se celý úřad měl co nejdříve stěhovat do nové budovy radnice na Palmovce,“ říká Markéta Adamová, zastupitelka a předsedkyně TOP 09 Praha 8.

Markéta Adamová (místopředsedkyně strany, předsedkyně TOP 09 Praha 8), Petra Hainzová (předsedkyně klubu zastupitelů TOP 09 Praha 8)