Zastupitelé Prahy 11 odvolali starostu Jiřího Štylera – celá Praha si oddechla

6. 12. 2016

Nejlepším potvrzením výše uvedeného jsou titulky z přehledu tištěných a elektronických medií. Ve výčtu převažují pozitivní hodnocení odvolání starosty, z nichž nejcharakterističtější následně uvádím:

Skandály proslulý starosta na Praze 11 Jiří Štyler končí (Echo 24)

Po dlouhodobé kritice končí kontroverzní starosta Prahy 11 (Pražský deník)

Pro odvolání starosty Štylera bylo několik důvodů (Parlamentní listy).

Dále je nutno zmínit  Mladou frontu DNES „Štyler jako starosta Prahy 11 skončil. Zastupitelé jej odvolali“, kde i v poměrně neutrálním textu jsou uvedeny v krátkosti hlavní důvody (skandály) pro jeho odvolání. „Bez jakéhokoliv mandátu začal prosazovat nesmyslný plán na odtržení Jižního Města od Prahy, v Evropské unii aktivně sabotoval dostavbu Pražského okruhu na jihovýchodě Prahy (511) a dále si utrhl ostudu, vyrytím svého jména do kříže na Chodovském hřbitově“. Pro úplnost se sluší uvést pozdější konspirativní články typu „Jiří Štyler možná stál v cestě developerům“ (Pražský deník), ve kterém nicméně sám autor článku Štylerova absurdní tvrzení shazuje, když konstatuje „Konkrétní developerské skupiny ale nejmenoval“.

Samotné odvolávání proběhlo stejně, jako byl starosta Štyler i celá rada zvoleni, tj. tajně. Této formě volby/odvolání, zakotvené ve volením řádu zastupitelstva a v demokratických orgánech naprosto běžné v personálních záležitostech, se zastupitelé z HPP11 zuřivě bránili. Zřejmě si cestou na zastupitelstvo kolem pomníku pana Švandrlíka vzpomněli na citát z jeho nyní již klasického díla „ u nás jsme všichni volili manifestačně, nikdo zbaběle nezalezl za plentu“. Vlastní návrh na odvolání členů rady byl reakcí na předchozí doslovné výkřiky zastupitelů z řad Štylerova HPP11 „Rada nemá důvěru zastupitelstva“, kteří takto doprovázeli jednání zastupitelstva po svém odchodu do opozice.  Neschvalováním i jimi v radě dřív odsouhlasených materiálů se jim podařilo částečné zablokování chodu radnice. Jak se ale ukázalo, důvěru zastupitelstva ztratil pouze starosta Štyler, neboť při odvolávání členů rady, kdy se totiž mohli zastupitelé vyjádřit ke všem radním, což také šest politických klubů ze sedmi učinilo,  nikdo jiný kromě J. Štylera odvolán nebyl. 

Ing. Stanislav Urbánek, CSc, radní MČ Praha 11 za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Stanislav Urbánek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme