Vyzýváme radní a zastupitele hl. m. Prahy: „STOP celoměstsky významným změnám“

14. 4. 2010
Pražský proces územního plánování je v Česku raritou. Příprava samotného územního plánu hl. m. Prahy (jehož koncept byl připomínkován do 9.12.2009) probíhá zároveň se dvěma vlnami tzv. celoměstsky významných změn. Tyto změny budou (některé již byly!) schvalovány ještě letos a důvod je prostý - řádný územní plán bude možná schvalován již novým zastupitelstvem, vzešlým z podzimních komunálních voleb, a je tedy evidentní snaha „honem stihnout co se dá". Po jejich schválení ovšem budou automaticky zaneseny do konceptu nového územního plánu bez možnosti jakéhokoliv protestu. Takovéto opakovaně vytvářené a schvalované celoměstsky významné změny nemají v době přípravy nového územního plánu žádné opodstatnění a TOP09 s tímto postupem zásadně nesouhlasí.

Příkladem takovéto změny je výstavba administrativních objektů a zrušení uzemní rezervy pro základní a střední školy ve Stodůlkách v Praze 13. Jedná se navíc o  poslední rezervu pro tento typ veřejného vybavení v této oblasti a v novém územním plánu žádná další rezerva není. Zdravý rozum neumožňuje předpokládat, že si Rada hlavního města Prahy neuvědomuje potřebu a význam dlouhodobého uchovávání územních rezerv. Výše zmíněná a evidentní „ad hoc" změna územního plánu je tedy nejspíše tlačena zájmovou skupinou, které současné vedení města podléhá. TOP09 nemůže akceptovat zbavení se takovýchto území jejich výměnou za komerční centra a požaduje zachování této územní rezervy.

Vyzýváme proto radní a zastupitele hlavního města Prahy, aby zastavili mnohokolejnost procesu územního plánování v Praze a nepodléhali developerům a osobním svodům při rozhodování o využití území.

 

za komisi pro územní plánování

RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D.
místopředseda TOP09 v Praze
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme