Vorlíčková: Zabránili jsme katastrofickému scénáři

14. 2. 2012

14. 2. 2012 - Pražský magistrát dnes uzavřel dočasnou smlouvu na zajištění provozu Metropolitní sítě (MEPNET) a fakticky tím zamezil výraznému omezení funkčnosti informačních systémů v rámci Hl. města Prahy včetně Městské Policie a Záchranné služby. Tato smlouva má platnost pouze na překlenovací období do vyhlášení otevřeného výběrového řízení.

„Kdybych toto rozhodnutí neučinila, došlo by k chaosu. Představa, že by zítra zkolaboval například systém záchranné služby, je pro mě naprosto nepřípustná. Musela jsem jednat rychle a účelně“, konstatuje k novému kontraktu radní pro oblast informatiky Eva Vorlíčková (TOP09).

Celá problematika páteřní sítě magistrátu sahá až do roku 2010, kdy byla uzavřena tehdejší smlouva o zajištění provozu magistrátní sítě. Ta byla ale zadána v jednorázovém řízení bez uveřejnění (JŘBU), což napadl ÚOHS, který svým rozhodnutím z dubna roku 2011 zakázal plnění z této smlouvy s odkladem pět měsíců. Rozhodnutí přitom nabylo právní moci až po zamítnutém rozkladu dne 14.9.2011.

„Celý problém se na můj stůl dostal až začátkem ledna 2012 a hned v tu chvíli jsem si uvědomila, že vypsání řádného otevřeného řízení nemohu za žádnou cenu stihnout“, uvádí Vorlíčková a doplňuje: „Rozhodla jsem se tedy vzniklý problém řešit snížením provozní ceny současného systému a omezením funkcí systému jen na ty nezbytně nutné a to pouze na překlenovací období do ukončení nového otevřeného výběrového řízení“.

Původní rozhodnutí ÚOHS o zákazu plnění smlouvy nabylo právní moci dne 14.9.2011.  Přestože kladný výsledek následné správní žaloby  s návrhem na zrušení a s návrhem na odkladný účinek se nedal předjímat, neprošel Radou HMP žádný návrh na otevřené výběrové řízení na zajištění provozu Metropolitní sítě.

Příprava a vyhlášení nového řádného otevřeného zadávacího řízení tak, aby bylo po právní stránce správně a plnilo svůj účel, tedy získat nejlepší služby za nejlepší ceny, totiž trvá obvykle 4 měsíce a Vorlíčkové v tu chvíli už nezbývala ani polovina potřebného času. Rada hl. m. Prahy také ve svém usnesení ze dne 31.ledna 2012 uložila řediteli Magistrátu hl.m. Prahy předložit Radě nové zadávací řízení na zajištění provozu metropolitní sítě do 15. března 2012 tak, aby se mohli přihlásit všichni potenciální uchazeči.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme