Vorlíčková: „Trvám na tom, že jsme udělali správnou věc“

19. 11. 2012

Radní Eva Vorlíčková (TOP 09) spolu s ostatními koaličními radními vítá zásah police ze dne 16. 11. 2012 na odboru informatiky, jehož předmětem bylo vyžádání veškerých dokumentů veřejné zakázky MHMP k poskytování podpory programového vybavení SKC realizované společností HAGUESS, a. s. Radní v tom spatřuje možnost rozkrytí neoprávněnosti úkonů svých předchůdců v kauze Opencard a označení pravých viníků.

Přestože MHMP doposud nemá konkrétní informaci o tom, v jakém trestním řízení k pátečnímu policejnímu zásahu došlo, vzhledem k vyžádaným dokumentům je víc než zřejmé, že jde o zjišťování skutečností týkajících se vyšetřování kauzy Opencard.

Ing. Eva Vorlíčková (TOP 09) „zdědila“ odpovědnost za neblaze proslulou Opencard v listopadu r. 2011 po svých předchůdcích z bývalé koalice MHMP.  V průběhu krátké doby musela vymyslet způsob, jak řešit podporu aplikací nebo celý projekt, do kterého se již investovaly stamiliony, zrušit.  Nebyla totiž smluvně zajištěna žádná podpora kartového centra a to znamenalo reálné velké riziko, že se při jakémkoli problému celý systém zhroutí a způsobí nepředstavitelný zmatek.

„Stáli jsme před velkým rozhodnutím a zároveň bylo třeba rychle jednat v zájmu Pražanů. Zvolili jsme proto jedinou možnou variantu. Druhá, která by znamenala okamžité zrušení Opencard a návrat k papírovým kupónům, by vyvolala chaos a uzavřela možnost kartu šířeji využít. Tím by veškeré dosud vynaložené peníze přišly vniveč“, uvedla radní Vorlíčková. „Zásah policie vítáme, protože je zde patrné, že se vyšetří celá kauza a skuteční viníci budou odsouzeni“, řekla.