Volba špatné strany teď způsobí značné problémy později

20. 4. 2010

Jakou šanci, možnosti a prostředky má dnes občan, aby změnil územně plánovací a urbanistická zvěrstva, zničení zeleně či megalomanské projekty?  Pokud se však občan o tyto změny nezajímá, riskuje, že se v jeho regionu za pár let objeví něco, s čím bytostně nesouhlasí, ovšem s čím již nebude možné nic udělat. Na základě příkladu boje „pražských - klánovických" o zachování místního lesa nabízí TO09 občanům návod jak postupovat:

1/ Vzpomeňte si, koho jste v posledních komunálních volbách podpořili. Zajímejte se, co „váš" zastupitel ve věcech územního plánu navrhuje a prosazuje. Napište mu, případně ho oslovte před či po jednání veřejného zasedání zastupitelstva.

2/ Čtěte zápisy z jednání vašeho nejbližšího zastupitelstva. Nebojte se zajít na váš obecní úřad. Zajímejte se o to, co připravuje například komise zabývající se územním rozvojem.

3/ Nenechte se odbýt neochotnými úředníky. Informace, které potřebujete, nejsou tajné a požadujte srozumitelné vysvětlení problému, který vás zajímá. Na řadu informací máte nárok na základě zákona.

4/ Pokud vznikne situace, kterou vyhodnotíte jako velmi vážnou a dojdete k závěru, že úředníci a volení zástupci jednají v „jiném" zájmu, máte například možnost založit občanské sdružení a do celé věci se zapojit mnohem aktivněji.  

5/  To, že zastupitelé zapomínají na své sliby, volební programy a vysmívají se dobře míněným peticím a dalším občanským aktivitám vede k nutnosti vyvolávat místní referenda. Je to záležitost nejistá (pro platnost referenda je nutná minimální účast 35 % voličů), nikoliv beznadějná.

Záleží však jen na vás, co si necháme od nespolehlivých politiků líbit. Při příštích volbách vybírejme a volme opravdu jen ty důvěryhodné. Pokud se například letos v květnu a v říjnu při volbách nespleteme, nebude nutné trávit volný čas zakládáním občanských sdružení, sháněním podpisů pod petice či přípravou kampaně před místním referendem.

 

za komisi pro územní plánování

Jiří Karban
člen výboru TOP 09 Praha 14
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme