Veřejné zakázky na pražském magistrátu jsou zmanipulované

30. 4. 2010

Po dvaceti letech vládnutí ODS na pražské radnici došlo k tomu, že se pomyslné ucho u džbánu utrhlo a narychlo, pod tlakem opozice, vedení magistrátu schvaluje protikorupční strategii.

Jenže ten samý den, kdy magistrát na Radě schválil svoji protikorupční strategii, tedy 27. 4. 2010, může každý na informačním systému veřejných zakázek najít vyhlášenou zakázku na audit Hlavního města Prahy. Auditor hlavního města je významný kontrolní mechanismus, protože právě nezávislý subjekt, stojící mimo struktury města, může objektivně zhodnotit veškeré investice a odhalit včas kupříkladu takové excesy jako nechvalně proslulý projekt Opencard.

Pro všechny uchazeče o získání jakékoliv veřejné zakázky jsou důležitá kvalifikační kritéria. A ejhle. Nový auditor hlavního města musí splňovat kupříkladu podmínku, že v minulosti prováděl audit subjektu, jehož aktiva činí alespoň 100 miliard korun. Kolik takových subjektů v České republice asi existuje, potažmo kolik auditorských firem takovou referenci může doložit? Patrně se tak bude opakovat situace z posledního tendru na magistrátu, kdy se do výběrového řízení přihlásila jediná společnost.
Budeme pečlivě sledovat, kolik jich bude tentokrát a zda „náhodou" nevyhraje opět ta, která již pro magistrát pracuje a je si zajisté s mnohými radními velice blízká.

O tom, že na magistrátu se zakázky dělí na menší, kriteria u zakázek jsou všelijaká a není možné se do soutěží de facto dostat, si pražští podnikatelé povídají mezi sebou dlouho.

TOP 09 Praha sleduje jednání magistrátu a městských radnic se znepokojením. Nevěříme ODS, že to s protikorupčními opatřeními myslí doopravdy. Jejich krok považujeme za čistě populistický, který by nikdy nedělali, pokud by nebyly volby za dveřmi a preference ODS v Praze nebyly tak nízké.

Cílem TOP 09 je po volbách prosadit spravedlivé procesy zadávání, ve kterých se budou o zakázky úspěšně ucházet i ti podnikatelé, kteří dnes považují čas a peníze vložené do zpracování nabídky za předem ztracené. Podstatnou změnu přinese průběžné zveřejňování všech informací o zakázce včetně zadávací dokumentace a smlouvy s dodavatelem. Povinnosti zveřejňovat by měly být zakotveny v zákonu o veřejných zakázkách, a to na základě pozměňovacího návrhu, který podal poslanec TOP 09 Pavel Severa. Novelu v těchto dnech projednává Senát. Pokud by ji neschválil, budeme prosazovat, aby uvedené principy byly v Praze uplatňovány nad rámec zákona.

„Může mít Praha transparentní zakázky? Dříve než si myslíte."

za protikorupční komisi TOP 09 Praha

Jan Vašíček