Vávra: Spory v pražské koalici

26. 4. 2013

* * Proč je v pražské koalici ODS s TOP 09 krize?

Nechceme nečinně přihlížet, kam město kráčí, ale změnit věci k lepšímu, což není klišé, ale naprostá realita. Mohou za to mluvit gesce našich radních, pokud odhlédneme od účelového obvinění kolem Opencard. Náklady se snížily meziročně o 600 miliónů, což je 50 procent nákladů na IT. Díky kolegovi Novotnému je v černých číslech například hospodaření Obecního domu. Ziskem se může pochlubit i Kongresové centrum přes všechnu nejistotu.

* * Na budoucnosti Kongresového centra s dvěma miliardami dluhů se nemůže shodnout ale ani vláda.

Víme, že ministři za ODS řešení splatnosti dluhů opět pohřbili. Naplňuje mě to úžasem, pokud vím, před pěti lety právě ODS tvrdila, že tento problém musí být vyřešen, velmi za to horovala.

* * Neukazuje to, že dění na magistrátu je podobné tomu ve vládě, nejde o takové paralelní krize?

Jsou to paralelní koaliční krize, ale my prostě jen chceme, aby platilo to, o čem se řekne, že to platí. Máme už jen rok a půl, abychom se dostali k řešení spousty otázek. Máme nyní v koa lici otevřené čtyři body smírčího řízení. Místo toho, abychom je uzavřeli, u dvou jen přemýšlíme, jak z toho ven, u dvou vůbec nemáme soulad. U dopravního podniku a tunelů Blanka prostě zatím nemáme řešení. U koupě akcií Pražské plynárenské není nic vyřešeno, podařilo se jen rozjet jednání, ale není to vyřešeno. Okolo dluhopisů je ticho jen z toho důvodu, že kolem toho nechceme dělat zbytečná gesta. Jakmile chceme něco vyřešit, objeví se smírčí řízení na parkovací zóny, na už domluvenou reorganizaci magistrátu.

* * Paralyzuje to chod radnice?

Paralyzuje ji to v tom směru, že se nemění věci k lepšímu a točíme se v kruhu. Není možné něco dodělat a jít dál.

* * Co by pomohlo, jsou na místě personální změny?

Samozřejmě, ale nechci předjímat. Sleduji úžasný boj koaličního partnera proti kmotrům, ale vedle toho je třeba řídit město. A my prostě chceme výsledky. Nešli jsme na radnici kvůli teplým židlím, každý z TOP 09 měl své zaměstnání, podnikatelské aktivity. Chtěli jsme pomoci, pokud to nepůjde, nikdo z nás na těch místech nelpí.

* * Jak vnímáte kritiku odstoupivších zastupitelů ODS Borise Šťastného a Milana Richtera?

Koryta a pašalíky jsou věcí minulosti. Pánové mi chybět nebudou.

* * Praha dostala kvůli Opencard opatrovníka. Co to znamená?

Je to spíše bublina než závažná realita. Radní dostali opatrovníka v jedné jediné kauze. Součástí obvinění za Opencard je předražení ceny zakázky. Opatrovník byl přidělen jen v této věci, aby nemohla vzniknout vyšší škoda a neovlivňovalo se vyšetřování. Rozhodla o tom státní zástupkyně a nevím, zda to už potvrdil soud. Podáváme proti tomu stížnost. Týká se to jen konkrétní části obvinění, nikoli práce celé rady.

26.4.2013 Právo Strana 4 Zpravodajství

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme