Vávra: Magistrát získal pod kontrolu ceny plynu

8. 1. 2014

Praha odkoupila na přelomu roce rozhodující podíly ve skupině Pražská plynárenská. Zástupci TOP 09 ve vedení města v dlouho připravované transakci uplatnili předkupní právo na akcie společnosti Pražská plynárenská Holding a město se zároveň díky úspěšnému obchodu stalo stoprocentním vlastníkem Pražské plynárenské. Za obchod s německou skupinou E.ON zaplatilo město celkem 6,25 miliardy korun.

„Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Praha bude mít pod kontrolou distribuci i její cenovou politiku. To je klíčový důvod celého tohoto akciového obchodu,“ uvedl 1. náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Vávra (TOP 09).

V následujících týdnech bude vedení města vybírat strategického partnera, který by měl odkoupit část skupiny provozující obchod s plynem. Vedení města se bude rozhodovat mezi čtyřmi zájemci: německým koncernem Energie Baden Württemberg Aktiengessellschaft (hlavní akcionář Pražské energetiky), Energetickým a průmyslovým holdingem (největší dodavatel tepla a druhý největší dodavatel elektřiny v ČR), investiční skupinou KKCG a ČEZ.

Martina Macková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme