Václav Novotný: Zakázky byly zadány korektně

5. 2. 2013

Za zavádějící až nepravdivou označil pražský radní pro kulturu a památkovou péči Václav Novotný (TOP 09) zprávu České televize týkající se údajného porušení rozpočtové kázně Pražskou informační službou při rekonstrukci zámku Ctěnice.

Informaci o tom, že Pražská informační služba (PIS) bude zřejmě muset zaplatit pokutu ve výši 1,7 mil. Kč kvůli porušení rozpočtové kázně, se objevila v  ČT v minulých dnech. Podle ní kontroloři finančního úřadu pro Prahu 5 zjistili, že bývalé vedení společnosti nevypisovalo výběrové řízení na malé zakázky při rekonstrukci zámku Ctěnice. Zpráva zároveň uváděla, že se tak dělo v letech 2006 až 2008, kdy Pražskou informační službu řídil současný radní pražského magistrátu Václav Novotný.

Ne pokuta, ale odvod, ne porušení kázně, ale chaos

Podle radního se však celá věc má jinak: V první řadě v tuto chvíli Pražské informační službě nehrozí pokuta. Finanční úřad, který prováděl kontrolu, zatím uvažuje o tom, že jí ve zmíněné výši vyměří odvod v souvislosti s tím, že kontrole nebyly předloženy doklady o průběhu dvou výběrových zřízení k zakázkám malého rozsahu.

Jsem si jist, že tyto dvě zakázky malého rozsahu byly tehdy, v roce 2006, zadány korektním způsobem. Ostatně – bez zajištění korektního zadání zakázek by nám tehdy nebylo schváleno čerpání prostředků z Evropských fondů. Tyto záležitosti byly před proplacením vždy předmětem kontroly. Proč k nim dnes nelze dohledat doklady nevím, v PIS již pět let nepracuji. Řekl bych, že je to svědectví chaosu, který v předchozích pěti letech v PIS vládl,“ konstatuje radní Novotný.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme