V Praze 3 vznikla nová koalice. Do voleb bude prosazovat společný program „Plán jistoty“

25. 6. 2018

Koaliční krize na radnici Prahy 3 dnes skončila. Zastupitelé na své řádné schůzi nejprve odvolali starostku Vladislavu Hujovou a následně starostou zvolili Alexandera Bellu z ODS.

„Vnímám to jako závazek. Po krizi, kterou na radnici vyvolala Vladislava Hujová, potřebuje Praha 3 krizový management. Právě k tomu jsme se jako koaliční strany zavázaly, když jsme společně vytvořili plán jistoty pro Prahu 3. Chceme urychleně stabilizovat finance městské části a zaměříme se i na zvýšení bezpečnosti a zlepšení veřejných služeb. Do voleb zbývají čtyři měsíce. Věříme ale, že i v takto krátkém čase zvládneme pro občany Prahy 3 udělat mnoho dobrého,“ řekl ke svému zvolení Alexander Bellu.

Dosavadní koalici, která sestávala z TOP 09, ODS, ČSSD a Volby pro město, nově posílí KDU-ČSL a Svobodní, kteří ve volbách kandidují společně s občanskými demokraty jako Koalice pro Prahu 3. Nově se součástí koalice stalo i hnutí STAN, které jde do voleb společně s TOP 09.

„Jsme rádi, že se podařilo celou krizi vyřešit a že v radě městské části zasedl i zástupce hnutí STAN Tomáš Mikeska. Voliči si tak už v předvolebním období můžou vyzkoušet, jak naše spolupráce funguje,“ řekl místostarosta Jan Materna (TOP 09).

Konstruktivní ukončení krize oceňují i sociální demokraté. „Jsme rádi, že krize vyvolaná vystoupením Vladislavy Hujové a dalších z TOP 09 končí, a my se tak znovu můžeme soustředit na práci ve prospěch obyvatel Prahy 3,“řekla radní Irena Ropková (ČSSD).

Odvolána dnes byla i radní pro školství Jaroslava Suková. Ta společně s Hujovou a Martinem Brožkem v polovině května vystoupila z TOP 09 a založili klub nezávislých. Na zastupitelstvu pak z městské rady odstoupili místostarostka Lucie Vítkovská a radní Michal Papež (oba ODS).

„V zájmu nalezení řešení, které by zajistilo stabilitu v Praze 3, jsme se rozhodli uvolnit naše pozice pro nové koaliční partnery. Nadále chceme pracovat ve prospěch občanů Prahy 3 a podporujeme starostu Alexandera Bellu, kterému chceme pomáhat ve správě věcí veřejných v Praze 3,“ řekla k velkorysému gestu Lucie Vítkovská.

Nově v radě městské části zasednou místostarostové Lýdia Říhová (KDU-ČSL) a Tomáš Mikeska (STAN). Radními pak zastupitelé zvolili Mojmíra Mikuláše (Svobodní) a Radek Hlaváček (ČSSD).

„Odvolání paní starostky pro její manažerské selhání bylo nevyhnutelné. Nemluvě o jejích mediálních vystoupeních z poslední doby, které městskou část často poškozovaly. Nyní je před námi řada důležitých exekutivních rozhodnutí, pro které je třeba mít stabilní koalici,“ uvedl Tomáš Mikeska (STAN).

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme