V Křišťanově ulici bude odhalena pamětní deska Jaroslavu Foglarovi

3. 4. 2018

Městská část Praha 3 Vás zve na odhalení pamětní desky Jaroslavu Foglarovi, které se uskuteční 5. dubna v 17 hodin v Křišťanově ulici 817/18. Foglar na Žižkově vedl svůj skautský oddíl a v Křišťanově ulici žil v letech 1978–1999. Letos v červenci navíc budeme slavit 111 let od spisovatelova narození.

Pamětní desku společně se starostkou městské části Praha 3 Vladislavou Hujovou odhalí také Tomáš Šídlo, předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara, a Josef Výprachtický, starosta Junáka.  „Dílo Jaroslava Foglara ovlivnilo celé generace chlapců i dívek, které vyhledávaly klubovou činnost, varovaly před nevhodným chováním a pomáhaly slabým a bezmocným. Jsem přesvědčená, že Žižkov se stal pro spisovatele inspirujícím místem a mnoho lokací v jeho knížkách nese jeho charakter,“ dodává starostka Hujová.

Skautská nadace Jaroslava Foglara získala v roce 2017 Foglarův byt v Křišťanově ulici, který byl téměř 18 let zapečetěný. Nyní je po dlouhé době otevřený pro veřejnost a zájemci si ho mohou prohlédnout po domluvě a vyplnění formuláře na stránkách skautské nadace.


Jaroslav Foglar (1907–1999), skautský vůdce a spisovatel dobrodružných knih pro mládež, ovlivnil několik generací mladých dobrodruhů. Mnohokrát se setkal s nepochopením. Oddíl, který vedl na Žižkově, zakázali napřed fašisté, později i komunisté. Přestože řadu let nemohl publikovat, počet výtisků jeho knih překročil magickou hranici milion kusů. Za svůj plodný život napsal 30 knih (některé byly i zfilmované), texty k patnácti kresleným seriálům, z nichž některé vycházely řadu let, a spolupracoval na pěti příručkách pro práci s mládeží. Do dějin dětské literatury se zapsal zejména romány Záhada hlavolamu nebo Stínadla se bouří.
Štítky
Osobnosti: Vladislava Hujová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme