Tunel Blanka – TOP 09 požaduje vysvětlení a okamžité fungování kontrolních mechanismů na pražském magistrátě

9. 2. 2011

Zastupitelský klub TOP 09 dnes požádal Radu hl.m.Prahy a primátora o zařazení zvláštního bodu na  jednání zastupitelstva dne 17. února 2011 s cílem projednat všechny okolnosti skokového nárůstu nákladů na výstavbu souboru staveb tunelu Blanka a jejich zatajení.

„Budeme chtít vědět, jak dlouho o tomto problému vedení radnice ví,  protože v normálně fungující firmě by se na tak obrovské nesrovnalosti přišlo během pár týdnů. Neexistuje vysvětlení, proč to trvalo přes čtyři měsíce (kromě toho, že tato informace měla být před podzimními volbami zatajena). Rada si musí uvědomit, že v této chvíli je zpochybněn celý rozpočet, a to může mít zásadní dopady na fungování města“, uvedl Tomáš Hudeček, předseda Klubu zastupitelů TOP 09. Vedení klubu TOP 09 požaduje, aby primátor přednesl podrobnou informaci o celé věci a jmenovitě označil všechny, kdo za ni nesou zodpovědnost.

"Radnice vedená ODS nemohla  o  dvanáctimilardovém dluhu nevědět už dávno před volbami. A tak tento dluh je a zůstane monumentálním podvodem na voličích. Shazovat teď vinu na magistrátní úředníky  je  jenom velmi slabá výmluva", vysvětluje Tomáš Hudeček. TOP 09 s ohledem na poslední události trvá na tom, aby bylo co nejrychleji umožněno normálního fungování kontrolního výboru zastupitelstva a kontrolního odboru magistrátu HMP, které koalice v obou případech od voleb blokuje.

„Primátor ani Rada si nemohou přisvojovat funkci kontrolních orgánů. Je velmi pravděpodobné, že kdyby koalice nebránila činnosti kontrolních funkcí, Pražané by se o těchto problémech dozvěděli mnohem dříve", dodává T. Hudeček.

TOP 09, konzervativní a pravicová strana, patří k nejmladším subjektům na české politické scéně. Záhy po svém ohlášení v květnu 2009 si získala značnou oblibu a oslovuje širokou škálu voličů především důrazem na zodpovědnou regionální politiku nebo na evropskou integraci. Oficiálně byla založena 28. listopadu 2009, v čele strany stojí Karel Schwarzenberg. Název je sestaven z počátečních písmen motta zakladatelů: Tradice, Odpovědnost, Prosperita a devítka na konci připomíná roky 1989 a 2009. S hnutím Starostové a Nezávislí byla podepsána dohoda o vzájemné podpoře a spolupráci a oba subjekty vystupují pod společnou značkou „ TOP 09 s podporou Starostů“.

Po vítězství v říjnových komunálních volbách v čele s kandidátem na primátora Zdeňkem Tůmou a programem na radikální proměnu pravidel a systémové omezení korupce, se však všech 26 zastupitelů TOP 09 ocitlo v opozici. I v této nevýhodné pozici se zastupitelé TOP 09 snaží  stát se první skutečnou a platnou opoziční stranou na půdě Hlavního města Prahy.

Kontakt a další informace:

Klub zastupitelů TOP 09, Magistrát HLMP, Mariánské náměstí 2, Praha 1

jana.smejcka@cityofprague.cz, tel.: 734 682 523

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme