Tristní konec 19. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 11 29. a 30.1.2013

6. 2. 2013

Průběh  zmíněného zastupitelstva, konaného po zhruba 75 dnech se vyznačoval řadou konfliktních situací, majících příčinu v zásadně rozdílných pohledech na projednávané body mezi koaličními ODS +ČSSD+KSČM a opozičními HPP11+TOP09 zastupiteli.

      Jednalo se především o následující tři body. Bod programu č.10 „Fond pro poskytování nevratných příspěvků vybraným SVJ na provedení regenerace bytových domů“, bod č.12 „Pořízení nájemních bytů Městskou částí Praha 11“ a pevný bod programu v 16.20  „Rozpočet a finanční plán hospodářské činnosti MČ Praha 11 na rok 2013 a rozpočtový výhled MČ Praha 11 do roku 2018“. Každému z těchto bodu je věnován na těchto stránkách samostatný příspěvek.

       Konfliktní průběh jednání byl předznamenán odmítnutím 4 navržených bodů, které písemně v řádném předstihu podala více než třetina opozičních zastupitelů a v návrhu programu nebyly ani uvedeny. Jednalo se o problémy které vyvolaly stávkovou pohotovost 90% pedagogického sboru v ZŠ Mikulova, problematiku modrých parkovacích zón, nesouhlas se zahušťováním stabilizované zástavby zamýšlenými investičními záměry městské části v ulicích Benkova, Hviezdoslavova a Podjavorinské. Posledním opozicí navrhovaným bodem byl návrh na odvolání starosty např. pro v MF DNES zveřejněné vazby na lobbistu Janouška. Občané kteří se dostavili tak byli přítomni projednávání  rozpočtu, poznali arogantně mocenský způsob  řízení, na položené dotazy nedostávali věcnou odpověď a po 19 hodině byli doslova uprostřed diskuse vyhoštěni ze sálu po koalicí odhlasovaném přerušení jednání.

       Jednání pokračovalo následující den projednáváním rozpočtu, ovšem již bez přítomnosti občanů, neboť dopolední hodiny jim většinou z pracovních důvodů nevyhovují. Rozpočet byl schválen v předloženém znění i když opozice ve svých příspěvcích dokazovala nesmyslné plýtvání či dokonce tunelování obecních financí. Nebyl schválen ani návrh na vynulování financí pro právní služby, které jsou již několik let na MČ Praha 11 konzumovány advokátní kanceláří JUDr. Zavadila, který se nedávno jako bývalý poručík StB „zviditelnil“ zadáním inzerátů v závěrečné fázi prezidentských voleb. 

       Vrchol nastal v bodu č.55 „Výbory ZMČ, informace o činnosti výborů, personální změny“, když opoziční zastupitel navrhl zcela oprávněně odvolání všech tří předsedů nefunkčních i špatně vedených výborů zastupitelstva tj. Hoffmana (KSČM), Rybníkáře (nezařazeného, ale donedávna ČSSD) a Janečka (ODS). Reakcí na tento návrh bylo naprosto bezprecedentní a nedemokratické (ale předem připravené) odvolání všech opozičních zastupitelů, členů HPP11. 

       Víc než stovka přítomných občanů se tak měla možnost bezprostředně seznámit s nehoráznostmi a pokleslostí stávajícího vedení MČ.  Do příštích komunálních voleb by tak mělo učinit co nejvíce dalších, neboť jen příští komunální volby mohou tento problém „pražského Palerma“ vyřešit. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme