TOP 09 Praha hází podnikatelům v Praze záchranné lano

24. 3. 2020

Předseda pražské TOP09 Jiří Pospíšil představí dnes koaličním partnerům na pražském magistrátu plán, jak podpořit malé podnikatele a živnostníky v hlavním městě. Jednat chce o odpuštění nájmů, finanční výpomoc pro živnostníky nebo o investičních prioritách města.

Současná opatření vlády, která mají zamezit šíření koronavirové nákazy, budou mít nejvíce dopad na drobné podnikatele a živnostníky v hlavním městě, kteří mají již skoro dva týdny zavřené provozy.

„Již minulý týden jsme prosadili odložení, a v některých případech odpuštění nájmu pro podnikatele, kteří sídlí v pražských nemovitostech, a to po celou dobu trvání mimořádného stavu. Jedná se o rychlé opatření, kterým jsme ihned reagovali na nastalou situaci. Nyní je zřejmé, že pokud bude krize trvat déle než tři měsíce, nevyhneme se tomu, abychom těmto malým podnikatelům a živnostníkům nájmy zcela odpustili,“ říká předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Chci také otevřít debatu nad tím, jak pomoci podnikatelům, kteří sídlí v soukromých prostorách,“ dodává Pospíšil.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dále navrhne radě města opatření, které TOP09 podporuje celostátně, totiž jednorázovou dotaci pro podnikatele ve výši 45tisíc korun. Ta by mohla být rozložená do třech měsíců jako forma odškodnění pro malé podnikatele a živnostníky.

„Musíme se také na koaličním jednání vrátit k tématu investičních priorit. Investice města v půlce roku byly opravdu tristní. Nyní budeme muset více investovat tak, abychom co nejrychleji znovu rozhýbali ekonomiku města,“ dodává Pospíšil.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Osobnosti: Jiří Pospíšil