TOP 09 Praha: Chceme metropoli jako jediný obvod

18. 2. 2014

Politici TOP 09 v Praze budou prosazovat, aby voliči v podzimních komunálních volbách vybírali kandidáty do zastupitelstva hlavního města Prahy z jediné kandidátky. Tedy stejně jako je to u voleb do krajů. V minulých volbách byla Praha rozdělena do sedmi obvodů. To podle expertů může znevýhodňovat především menší politické strany a hnutí. 

„Neobáváme se o volební výsledek TOP 09 a chceme lepší spravedlivé volby. Voliči by měli mít možnost vybírat ze všech kandidátů jednotlivých stran a hnutí,“ říká Jiří Vávra, předseda pražské TOP 09 a zastupitel hlavního města. „Nechceme být jako ODS, která v rámci uchování své moci a vlivu na magistrátu volila cestu dělení města na více obvodů,“ dodal.

Zákon o krajích nepřipouští rozdělení kraje na obvody, ale hlavní město Praha se dělit může, protože do jeho zastupitelstva se volí podle volebního systému a zákona pro komunální volby. O rozdělení na více volebních obvodů však musí zastupitelstvo rozhodnout nejpozději 85 dnů před volbami, kdy stanoví také počet mandátů na jednotlivé volební obvody. Podmínkou je, že v každém volebním obvodu se musí volit nejméně 9 zastupitelů. Dosažení volebního kvóra 5 procent získaných hlasů se posuzuje pro každý volební obvod zvlášť.

TOP 09 chce prosadit změnu na jeden volební obvod, z něhož by se vybíralo 65 zastupitelů.  „Začali jsme o změně jednat i s dalšími stranami. Věřím, že náš návrh nakonec v zastupitelstvu získá podporu,“ dodal Vávra.

V Praze se naposled volilo v jediném obvodu v roce 2006. V předchozích i následujících volbách se město dělilo do několika vícemandátových volebních obvodů. Například v roce 1998 se volilo v deseti, v roce 2002 pak v pěti a v roce 2010 v sedmi volebních obvodech. Právě poslední rozhodnutí jako účelové napadly tři ze stran u Ústavního soudu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme