TOP 09: Požadujeme zastavení tendru na přestavbu ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově

6. 12. 2010

Klub pražských zastupitelů za TOP O9 žádá Radu hl. m. Prahy, aby pro nebezpečí z prodlení zrušila ještě před odevzdáním nabídek dne 9. 12. 2010 tendr na „Celkovou přestavbu a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) Praha na Císařském ostrově“.

Klub proto v pondělí podal návrh na svolání mimořádného jednání Zastupitelstva hl. města Prahy. „Považujeme za bezpodmínečně nutné, aby bylo vyšetřeno podezření, že podmínky tohoto výběrového řízení byly připravené pro konkrétního dodavatele. Neumožňují totiž, aby se přihlásili uchazeči, kteří by mohli nabídnout modernější, úspornější a efektivnější technologická řešení. Takoví uchazeči by totiž v danou chvíli neměli šanci splnit podmínky zadání,“ řekl Tomáš Hudeček, předseda klubu zastupitelů.

TOP 09 tedy žádá Radu hl. m. Prahy, aby připravila analýzu možného využití nových technologií, jež by bezesporu přinesly výrazné finanční úspory při realizaci modernizace ÚČOV. Žádá dále, aby bylo vypsáno nové výběrové řízení, které umožní nastavení nových podmínek, jež otevřou vstup do tendru i dalším uchazečům.

Rada by měla zastupitelstvo seznámit i s výsledky jednání s institucemi Evropské komise o podmínkách poskytnutí, či případného odmítnutí dotace EU na tuto klíčovou městskou stavbu,“ dodává k věci Hudeček.

TOP 09 navrhuje projednat na mimořádném Zastupitelstvu i další body. A to jednak východiska pro výkon vlastnických práv Hlavního města Prahy v orgánech společností s majetkovou účastí HMP, jednak přijetí usnesení o zbavení mlčenlivosti pracovníků magistrátu, členů a výborů a výběrových komisí v kauze Opencard podle požadavku policie ČR a také změnu jednacího řádu zastupitelstva, která umožní vystoupení občanů na každém jednání zastupitelstva.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme