TOP 09 podpořila návrh primátora při jmenování ředitele Městské police

8. 11. 2012

V předchozích měsících pražská TOP 09 opakovaně kritizovala diskriminační faktor výběrového řízení na místo ředitele Městské policie hl. m. Prahy. Šlo zejména o požadavek na bezpečnostní prověrku, který byl jednou z podmínek pro uchazeče. Kvůli akutní potřebě řešení celé situace se proto TOP 09 dnes nepostavila do cesty přímému jmenování. 

TOP 09 opakovaně kritizovala výběrové řízení na ředitele městské policie v Praze, a to především díky podmínkám stanoveným ve vyhlášeném konkurzu. Hlavní příčinou dosavadního bezvládí na městské policii byl nárok na bezpečnostní prověrku budoucího šéfa pražské městské policie.  O získání prověrky totiž musí požádat zaměstnavatel dotyčné osoby Národní bezpečnostní úřad s odůvodněním, že ji zaměstnanec pro výkon svého povolání potřebuje. Tím byla znemožněna účast ve výběrovém řízení těm, kteří doposud bezpečnostní prověrku nepotřebovali. První náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) vyslovil jasné stanovisko: „Nesouhlasím s takovou podmínkou. Šéf městských strážníků má na starosti především Prahu, ne jaderný odpad.“  Se svým apelem na řešení neuspokojivého současného stavu seznámila TOP 09 dne 3. 10. 2012 primátora písemně. 

Vzhledem k tomu, že je městská policie bez šéfa už téměř rok a situaci bylo třeba urychleně řešit, se TOP 09 v rámci koalice rozhodla přistoupit na jistý kompromis. To znamená neblokovat přímé jmenování.  „Praha stabilní vedení městské policie potřebuje, a proto už nešlo déle otálet. Věřím, že primátor vybral do funkce ředitele Městské policie v Praze odpovědného a morálně vhodného člověka se zkušenostmi, který rozumí ulici a zná hranice mezi městskou a státní policií“, řekl Tomáš Hudeček (TOP 09). 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme