TOP 09 nemůže podpořit nezodpovědný rozpočet předložený na jednání Zastupitelstva HLMP dne 17.2.2011

17. 2. 2011

„Rozpočet zodpovědného hospodáře není seznam toho, co si chci koupit, ale jen toho, na co skutečně mám. Praha je, jak se ukazuje, v obtížné situaci, protože v minulých letech utratila všechny rezervy, a k tomu navršila i značný vnitřní dluh, o kterém se až dosud nemluvilo. Umíme zvládnout i takový problém, ale nesmíme u toho lhát. Praha teď řeší trojčlenku nemožného. Vyřešit tuto trojčlenku pomůže jenom otevřenost vůči občanům, kteří musí porozumět a podpořit i nepopulární rozhodnutí, která diktuje zodpovědnost. Město však určitě nemá na to, aby platilo dalším skupinám obyvatel jízdné v městské hromadné dopravě nebo ošetření u zubaře“, uvedl Zdeněk Tůma.

Zastupitelé TOP 09 kritizovali nedostatečnou kvalitu předložených podkladů rozpočtu již při zasedání řady výborů.  Po podrobném prostudování předložených podkladů se TOP 09 nakonec rozhodla návrh rozpočtu na rok 2011 nepodpořit. Koalice podle TOP 09 předložila nedostatečně připravený návrh, který nedává představu o plánovaném hospodaření Prahy v budoucích letech, o jeho skutečném dluhovém zatížení, neobsahuje detailnější přehled o plánovaných investicích, a nedává ani možnost posoudit v jakém stavu dnes hospodaření města skutečně je.

„To, co předložila koalice, není skutečný rozpočet, ale recept na další zadlužování“, prohlásil předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

„Předložit návrh téměř padesáti miliardového rozpočtu, ve kterém se podklady k rozpočtovému výhledu vejdou na jeden list A4, je nevídané. Přidejte k tomu nic neříkající důvodovou zprávu a stále nové informace o doposud zapíraném vnitřním zadlužení města, a máte v ruce něco, co zodpovědný hospodář nemůže přijmout“.

TOP 09 upozorňuje i na to, že vedle veřejnosti už známých nesrovnalostí spojených s výstavbou tunelu Blanka, Kongresovým centrem Praha, či projektem Ústřední čistírny odpadních vod, obsahuje rozpočet i řadu zdánlivě drobných zbytečných několikamilionových výdajů. Jejich uskutečnění by však otevřelo prostor pro následné vyvolané investice ve stovkách milionů korun. TOP 09 považuje předložený rozpočet za nezodpovědný, a nemůže ho podpořit.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme