TOP 09 nabízí recepty pro zdravou ekonomiku

21. 5. 2010
Na otázky občanů odpovídá Doc. Martin Dlouhý z VŠE v Praze, kandidát do PSP ČR

 

1. Co nabízí TOP 09 pro podnikatele a živnostníky?
Především je to nezvyšování daní a dalších odvodů a snaha snižovat přebytečnou administrativu. Zdrojem bohatství společnosti je soukromé podnikání, je nelogické mu v tom bránit. Zvyšovat daně úspěšným je bohužel pro některé strany a jejich voliče líbivé, ale neuvědomují si, že v době krize další zatížení likviduje drobné podnikatele a pracovní místa.

 

2. Program TOP 09 vypadá jako samé škrty, škrty a škrty.
Nikoliv. Cílem je šetření, ale šetření nejsou neuvážené škrty. Jde o větší hospodárnost při využívání s veřejnými prostředky, o boj proti korupci a plýtvání, o zamezení zadlužování, a také o investicích do budoucího rozvoje.

 

3. Proč bych měl jako učitel volit TOP 09?
TOP 09 podpoří investice do vzdělání. Úsporná opatření se nebudou týkat platů učitelů, kteří zprostředkovávají společenskou investici do nové generace. Podpora vědy, výzkumu a inovací. Prioritou bude kvalitní, nikoliv průměrná věda a výzkum, abychom kromě současných montážních hal, otevřeli prostor pro inovace v dalších odvětvích. Je nutno diverzifikovat velmi omezené zaměření národního hospodářství a vytvářet nové příležitosti. Tvořivost a nové nápady dobře vzdělaných lidí, což je úkolem školství, jsou největším zdrojem blahobytu pro malou zemi orientovanou na export.

 

4. Co uděláte v oblasti veřejných financí? Jaké máte cíle?
Cílem je dlouhodobá udržitelnost financování důchodového, sociálního a zdravotnického systému. Ve všech těchto oblastech je třeba reforem, které směřují k vícezdrojovému financování, které rozloží odpovědnost na stát i na občana. Veřejný i soukromý důchodový pilíř, veřejné pojištění i poplatky ve zdravotnictví, adresný sociální systém pro potřebné, které bude motivovat k návratu do práce.

 

5. Jdou reformy ve veřejném sektoru vůbec prosadit?
Politici, úřednici i občané si musí uvědomit, že s veřejnými prostředky je třeba zacházet hospodárněji než se svými vlastními. Odpovědnost je součástí názvu naší TOP 09. K prosazení můžete přispět i Vy svým hlasem.

 

 

Doc. Ing. Martin Dlouhý
kandidát do PS PČR v Praze
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme