TOP 09 je znepokojena současným stavem v oblasti informatiky a požaduje okamžité řešení této situace

24. 5. 2011

Přijatá Informační strategie hlavního města Prahy do roku 2010 „Cesta k e–Praze“, která byla schválena ZHMP 20.10 2005 ( Příloha č. 1 k usnesení ZHMP č. 31/01 ze dne 20. 10. 2005), již není platná a na nové strategii se zatím nepracuje. I přes tento fakt je v rozpočtu odboru informatiky na rok 2011 více než 1,3 mld. Kč (běžné výdaje 445 mil. Kč + kapitálové výdaje 872 mil. Kč). Tento stav je zarážející a vzbuzuje obavu ze zcela nekoncepčního vynakládání veřejných prostředků. Nevíme, podle jaké strategie se postupuje, když celoměstská informační strategie HMP je neplatná a není vůbec jasné, podle čeho se má posuzovat, zda jsou tyto nemalé peníze v rozpočtu utráceny účelně a efektivně.

Opatření, jímž Magistrát hlavního města Prahy zavedl oponentní posudky připravovaných výběrových řízení na všechny zakázky odboru informatiky, je nutné vnímat spíše jako dílčí opatření a ne jako systémové řešení stávající kritické situace.

V minulosti bylo vypracováno několik hodnocení dnes již neplatné Informační strategie HMP do roku 2010 „Cesta k e-Praze“ (poslední analytický materiál „Zhodnocení průběžného plnění Informační strategie hl. m. Prahy do roku 2010 (Cesta k e-Praze)“ nese datum listopad 2009).

Není tudíž vůbec zřejmé, zda byla většina programů a projektů jediné platné ICT strategie HMP dokončena, v jakém jsou stavu, jaké bylo skutečné konečné finanční plnění a co má na tyto projekty navazovat.

Poslední známý hodnotící materiál poukazuje na to, že strategie nebyla naplněna, bylo utraceno více prostředků a dosaženo méně cílů. Toto hodnocení ale vykazuje i řadu nesprávných argumentací zaměřených převážně na vysvětlení neoprávněně a také nesmírně zvýšených nákladů řady projektů. Nabízí se proto domněnka, zda nejde především o předem připravenou obhajobu radikálně prodraženého ICT provozu i nových projektů. Přesto dokument obsahuje i řadu použitelných čísel, metod i popisu projektů, které navazují na původní strategii z počátku roku 2005.

Vzhledem k doposud investovaným astronomickým nákladům v oblasti informatiky je nesmírně důležité udržet kontinuitu strategických cílů a koncepčních záměrů. Je nutné zajistit zvýšení efektivity jejich naplňování a možnosti prokazatelně doložit účelnost vynaložených prostředků.

Zásadní součástí nové strategie musí být identifikace všech projektů uvedených ve „Zhodnocení“ včetně jejich aktuálního stavu a přehledně vykázaného finančního i věcného plnění.

Klub TOP 09 navrhuje v co nekratší době zpracovat Informační strategii a koncepci HMP pro roky 2011 – 2016, navazující na informační strategii „Cesta k e-Praze“, a to v podobě podlimitní veřejné zakázky. Součástí zpracování strategie by měla být podrobná analýza stávajícího stavu ICT. Do jisté míry se může jednat o "aktualizaci a doplnění" původní Informační strategie HMP, která nebyla v minulém období naplněna.

Situace ve městě se od doby vypracování Strategie z roku 2005 zase příliš nezměnila – zejména ale do nové strategie třeba zahrnout nové trendy a priority z programového prohlášení stávající RHMP a současně je nutné pojmout informatiku z celoměstského pohledu a neoddělovat magistrát a městské části.

Ze seznamu provozovaných aplikací na MHMP je zřejmá mnohočetnost informačních systémů,

které řeší různé typy agend, ale není jasné, zda se některé z uvedených systémů nepřekrývají, zda nejsou informace a data zpracovávány duplicitně a kolik uživatelů je používá a v kolika případech se tyto systémy prakticky vůbec nevyužívají. To, že odbor informatiky nemá takové údaje k dispozici je alarmující zejména proto, že na údržbu a upgrady těchto systémů se musí stále vynakládat nemalé finanční částky. Není možné setrvávat u dosavadní praxe, kdy se za IT projekty utrácejí obrovské finanční prostředky a není vůbec zřejmé, kam plynou.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme