Tiskové prohlášení opozičních klubů TOP 09 a HpP11 ZMČ Praha 11 ke svolání mimořádného zasedání Zastupitelstva na pátek 13. května 2011

11. 5. 2011

Na základě požadavku zastupitelů opozičních klubů Hnutí pro Prahu 11 a TOP 09 bylo svoláno mimořádné zasedání Zastupitelstva MČ, které by mělo projednat nová zjištění členů kontrolního výboru ZMČ týkajících se materiálů o smluvních vztazích agentury ABL s Prahou 11.

Smluvní vztahy mezi ABL, a.s. a městskou částí Praha 11 se datují od února 2007 (např. „Zajištění služeb Informačního centra Úřadu MČ Praha 11 a zajištění Antikorupčního programu MČ Praha 11“). I v této době, kdy radnici vede Dalibor Mlejnský, probíhá jedna z fází sledování komunálních politiků prováděná Agenturou bílého lva. Praha 11 se tak stala zkušebním území projektů ABL a lze zde také identifikovat další metody „jak získávat přízeň klientů“ v oblasti veřejné správy a samosprávy.

V analýze poptávkových a výběrových řízení lze rozpoznat další z prezentovaných a použitých nástrojů, tzv. pseudokonkureční firmy. Další pochybnosti, jak se domníváme, vyplývají z přehmatů ve fakturaci firem ABL a ABI speciál, ze způsobu plnění smluv a z výše částek (více než 60 milionů Kč) takto fakturovaných a městskou částí následně radostně proplácených. Důkazy o vzájemném propojení těchto firem se členům kontrolního výboru podařilo dohledat. Zmíněné finanční prostředky byly schvalovány tehdejšími i současnými koaličními partnery tj. ODS a ČSSD. U zastupitelů ČSSD pak nastává zásadní rozpor v postojích, neboť v PS PČR požadují poslanci ČSSD demisi vlády i s poukazem na dění v MČ Praha 11.

Z uvedených důvodů a z důvodu nejnověji prokázaného a doložitelného zasahování pracovníků firmy ABI speciál do komunální kampaně 2010 (dokonce za prostředky MČ), chceme na MČ Praha 11 vyvodit závěry a případně i osobní odpovědnost.

 

Za klub HpP11 – Ing. Radka Soukupová
Za klub TOP 09 – Ing. Stanislav Urbánek, CSc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme