Tibetská vlajka vlála na jáchymovské radnici

14. 8. 2012

Mé politické postoje

 

K celosvětové akci Vlajka pro Tibet, která 10. března každoročně připomíná povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1959, se poprvé v roce 2008 přihlásil i Jáchymov. Tato akce vznikla v polovině devadesátých let v Evropě a v roce 1996 se k této již celosvětové akci připojila i první čtyři města v České republice. Rok od roku stoupá počet měst a obcí, které 10. března vyvěšují na radnicích tibetskou vlajku, jako symbol solidarity s tímto utlačovaným národem. V roce 2008, kdy jsem byl starostou Jáchymova, se odhadoval počet radnic, které vyvěsily tibetskou vlajku, přes 300.

V říjnu 1950 vtrhla čínská armáda do Tibetu a začala brutálně potlačovat identitu tohoto buddhistického národa. Represe komunistické Číny byly tak nesnesitelné, že tento mírumilovný národ 10. března 1959 povstal. Během březnového povstání bylo zavražděno na 87 000 Tibeťanů. Odhaduje se, že během čínské okupace bylo zničeno přes tři tisíce klášterů, zbylo jich třináct. Přibližně bylo za tuto dobu vyvražděno na milión lidí a půl miliónu obyvatel opustilo vlast. Také tenkrát ještě mladý dalajláma Tandzin Gjamecho, světský a duchovní představitel země, musel v roce 1959 odejít do exilu v Indii. V roce 1989 obdržel dalajláma Nobelovu cenu míru a patří v současné době k největším morálním autoritám naší doby. Přesto, že ve dvou rezolucích OSN z let 1961 a 1965 bylo potvrzeno právo tibetského národa na národní nezávislost, trvá nadále čínská okupace a potlačování lidských práv v Tibetu.

 Již na základě jáchymovské historie, která je spjata s komunistickými zločiny, je naší morální povinností vyjádřit solidaritu se zemí a jejími obyvateli, kteří stále trpí pod tímto zločinným systémem. Vyvěšení tibetské vlajky je to nejmenší, co můžeme pro Tibet a jeho lid učinit…

Jaroslav Vondráček
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme