Tatranský: Komplexní podpora školství je pro nás prioritou

30. 9. 2019

Osmičkové školství, tj. 33 mateřských a základních škol zřízených MČ Praha 8, je ve výborné kondici. Péči o budovy zvládáme, přičemž důležitým milníkem bylo nedávné otevření ZŠ v Pernerově ulici. Mnohé naše školské areály poskytují nadstandardní služby i veřejnosti – připomeňme jen ZŠ Glowackého, kde je veliké dopravní hřiště, či ZŠ Dolákova, v jejímž areálu se letos konalo mistrovství světa v softballu mužů. Skvěle vybaveny jsou i školní jídelny, které poskytují velice kvalitní stravování a např. kuchyň MŠ Na Korábě patří k nejlepším v ČR. 

Pokud jde o platy a finanční odměny, při stanovování odměn ředitelům škol jsem zavedl poměrně diferenciovaný přístup, což ředitele motivuje k lepší práci. V této souvislosti chválím magistrát, že uvolnil nemalé finanční prostředky pro posílení mezd pedagogických i nepedagogických pracovníků – do osmičkových škol díky tomu letos přiteče navíc 48,6 milionů Kč. Finanční situaci našich škol hodlám vylepšit i zřízením nadačního fondu.

Z pedagogického hlediska oceňuji, že školy nabízejí alternativy ke klasickým výukovým metodám – např. ZŠ Petra Strozziho umožňuje bilingvní česko-anglickou výuku, ZŠ Lyčkovo náměstí zase zavádí „formativní hodnocení“ místo známek a propojování různých předmětů. Za sebe zdůrazňuji, že podporuji a budu podporovat všechny kroky vedoucí k tomu, že žáci našich škol budou vedeni k rozvíjení dovedností, které jsou klíčové pro úspěch v dnešní společnosti: kritické myšlení, kreativita a schopnost spolupráce, ovšem při zachování konzervativních hodnot jako je disciplinovanost a respekt k autoritám.

 

Tomáš Tatranský, místostarosta MČ Praha 8

Štítky
Osobnosti: Tomáš Tatranský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme