Štětina: Na reakci je možná již pozdě

16. 4. 2014

Výrazně zvýšit tlak na Rusko. Takovou jedinou cestu z ukrajinské krize vidí senátor a novinář Jaromír Štětina. Ruskou vládu spolu s Vladimirem Putinem na úterní debatě v klubu Mumie vůbec nešetřil. 

„Řeč peněz nebo výrazné bouchnutí do stolu. To je jediné, čemu ruská vláda rozumí,“ prohlásil. Domnívá se, že by demokratické země měly vyhlásit tvrdé sankce a na hranicích s Ukrajinou demonstrovat sílu tím, že v Polsku a Pobaltí rozmístí jednotky. „Ale je asi pozdě,“ doplnil. 

Při současné krizi jde Rusku prý o připojení Oděsy,čímž by Ukrajina přišla o přístup k Černému moři. „To, co se děje v Doněcku, je jen snaha o odlákání pozornosti. Rusko může zanedlouho posunout hranici až k Dněstru,“ prohlásil. Podle něho Rusko opakovaně lže a jeho dezinformacím mnozí, včetně českých politiků, věří. Využívá k tomu prý i zpravodajské servery. „Mnohé z nich jsou různě napojené na FSB,“ varoval před ruskou tajnou službou. Podle něho i v Čechách existuje ruská pátá kolona, například exprezident Václav Klaus. 

Jak uvedl, jde o klasický scénář, kdy ruská vláda přesvědčila svět, že Čečenci jsou teroristé. Nyní se snaží své obyvatele i svět přesvědčit, že Ukrajinu ovládají nacisté a fašisté. „Lež je součástí ruské politiky,“ dodal Jaromír Štětina. 

16.4.2014    Ústecký deník    str. 02    Ústecko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme