Starostka Prahy 3 rozjela kampaň za ulice bez psích exkrementů

24. 5. 2017

V květnu propukla v ulicích Prahy 3 kampaň upozorňující majitele psů, aby po svých domácích zvířátkách nezapomínali uklízet. Na chodnících se objevily obrázky nastříkané dočasnou barvou a zobrazující psí exkrement s výzvou k úklidu. Akce, která snad přinese své ovoce a prozatím se setkala s velkou odezvou na sociálních sítích, byla iniciována starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou.

Praha 3 stejně jako většina ostatních městských částí se dlouhodobě potýká s problémem všude přítomných psích exkrementů. Starostka Hujová se proto rozhodla, že na tuto problematiku přátelsky a s nadsázkou upozorní a bude apelovat na pocit zodpovědnosti pejskařů. Inspirovala se v evropských metropolích (např. ve Vídni nebo v Londýně), kde obdobné kampaně probíhají, i když poněkud v striktnějším a přísnějším duchu. Ulice zde zdobí hesla „Máte to ve svých rukou!“ nebo „Nebuďte čuňata!“ a za neuklizený exkrement se platí pokuta mezi 50 eury a 1000 librami.

„Nechci, aby tato akce vyzněla nějak nepřátelsky vůči majitelům psů a jejich domácím mazlíčkům. Sama mám psa, do komunity pejskařů tedy také patřím. Na druhou stranu není možné, abychom po chodnících kličkovali jako po překážkové dráze a báli se, kam šlápneme. Uklízet exkrementy po svém pejskovi nepovažuji za nic nenormálního nebo nadstandardního a byla bych ráda, aby si to všichni uvědomili,“ říká starostka Hujová.

Cílem kampaně je vtipně a vlídně upozornit majitele psů, aby nezapomínali na úklid po svých zvířátkách a využívali prostředky, které k tomu mají. Prakticky v každé ulici a ve všech parcích jsou instalovány speciální koše, u kterých jsou zdarma k dispozici pytlíky na psí exkrementy. Roční poplatky ve výši maximálně 1500 Kč/rok za domácí zvíře bohužel všechny náklady spojené s chováním zvířete ve městě  nepokryjí. Proto je důležité, abychom si uvědomili, že uklízet po svých domácích mazlíčcích je opravdu normální.

Jiří Ptáček, člen regionálního výboru TOP 09 Praha 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme