Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký v pořadu Z metropole

23. 3. 2015

Petr SOJKA, moderátor

Znovu je tu po týdnu přehled pražských zpráv a zajímavostí. Znovu je tu po týdnu magazín Z metropole. Vítám vás při jeho sledování.

Martin TYBUREC, redaktor

Zrušený kostel svatého Michaela kousek od Staroměstského náměstí má šanci, že se do něj vrátí kultura. Budovu, která už téměř 230 let hledá svoji tvář, chce její rakouský majitel změnit na multifunkční prostor použitelný jako galerie nebo přednáškový sál.

Lubomír ZEMAN, architekt, spoluautor projektu

Tady ta část se v podstatě odstraní. Klesneme zhruba o tři metry. Postranní pole zůstanou zachována a jsou využity v tom našem novém řešení jako galerie. Zatím to vypadá, že tohle je nějaký konsensus, který je podporován ze všech stran. Tak snad se podaří ho zrealizovat.

Martin TYBUREC, redaktor

Svatý Michael neslouží jako kostel už od roku 1786, kdy ho zrušil císař Josef II.

Ondřej ŠEFCŮ, ředitel Národního památkového ústavu pro Prahu

V 19. a 20. Století tento kostel sloužil většinou jako nějaké skladiště. V druhé polovině 20. století byl využíván jako takové náhradní skladiště pro Národní knihovnu, která začátkem 90. let usoudila, že ten objekt již nebude potřebovat, a začala ta anabáze, která tedy stále ještě neskončila.

Richard BIEGEL, místopředseda Klubu za starou Prahu

Nejprve v tom kostele měla být banka, následně tam byla turistická show s jakýmsi voskovým lapidáriem, následně restaurace, ve které se konaly dokonce striptýzy.

Martin TYBUREC, redaktor

Výstavu, diskotéku i restauraci tady provozoval stejný rakouský majitel, který teď chce kostel přestavět. Hudební klub nebyl komerčně příliš úspěšný a po jeho uzavření úřady blokovaly další návrhy, například na vybudování nákupní galerie. Aktuální variantě se ale zatím nebrání památkáři ani Praha 1.

Oldřich LOMECKÝ, starosta MČ Praha 1

Vidíme světlo na konci tunelu, protože tady bude k projednávání projekt, který je z našeho pohledu akceptovatelný. Dokonce jeden čas hrozilo, že na místě kostela budou nejenom znesvěceny ostatky, které tam leží v kryptě, ale že tam bude veřejný dům.

Ondřej ŠEFCŮ, ředitel Národního památkového ústavu pro Prahu

Vzniká projekt, který by tedy snad konečně znamenal alespoň vyčištění toho interiéru té stavby od těch nežádoucích přístaveb. My jsme zatím tomu projektu vyjádřili podporu.

Martin TYBUREC, redaktor

Stavební povolení by autoři nového projektu chtěli mít do léta. Zásadní pro termín otevření přebudovaného prostoru bude, jak rychle se podaří najít vhodného nájemce, který přinese do kostela konkrétní náplň. Z bývalé sakristie ovšem každopádně snad alespoň zmizí tato přibližně metrová kašírovaná hlava Stalina, která byla součástí výzdoby. Snad symbolicky naopak zůstane původní freska zobrazující biblickou scénu vyhnání obchodníků a směnárníků z chrámu. Martin Tyburec, Česká televize.

Luděk JÍRA, redaktor

Thurn Taxisův palác na Malé Straně, to je nová adresa nejstarší soukromé univerzity u nás. Řeč je o anglickoamerické univerzitě, na níž už od roku 1990 studují mladí lidé z celého světa. Úzce spolupracuje s Městskou částí Praha 1, která jí pomohla s vyhledáním nových prostor, ty na Maltézském náměstí totiž už potřebám školy nestačily.

Tomáš VACHUDA, proděkan AAUNI

My jsme slíbili, že si ten objekt pronajmeme dlouhodobě. Za to město slíbilo, že ta rekonstrukce bude podle toho, co my potřebujeme, aby to fungovalo jako moderní vysoká škola.

Oldřich LOMECKÝ, starosta MČ Praha 1 /TOP 09

Konečná částka byla 150 milionů celková. Roční nájem, který angloamerická univerzita bude platit, je 9 milionů to jest za těch15 let té smlouvy v podstatě bude tato investice splacena a dům bude stále v dobré kondici.

Luděk JÍRA, redaktor

Takhle to v budově postavené v novoklasicistním stylu vypadalo ještě na podzim

před dvěma roky. Oprýskané vlhké omítky, zchátralé a poničené interiéry velkých sálů. Po povodni v roce 2002 o sály v památkově chráněném areálu žádný nájemce nestál.

Oldřich LOMECKÝ, starosta MČ Praha 1 /TOP 09/

Tato historická dispozice je daná. My jsme ji naopak zvýraznili tím projektem. A to využití jako posluchárny a místnosti pro tu univerzitu se jeví jako nejvhodnější.

Luděk JÍRA, redaktor

Posluchači i vyučující se tu ještě zabydlují. Nově opravené a upravené prostory v Thurn Taxisově paláci užívají od ledna.

Alan KRAUTSTENGL, redaktor AAUNI

Studenti jsou naši klienti, je to vlastně to srdce té školy, takže chceme, aby to nejhezčí bylo využito právě pro výuku. Snoubení těch krásných historických prvků s moderní technologií, které naše výuka požaduje, se povedla velice citlivě a velice efektivně.

Petr PAJAS, předseda správní rady AAUNI

Univerzita mohla zajistit pomocí spolupráce odborníků to, že bylo zabudováno technické zázemí přesně podle našich potřeb včetně optické kabelové sítě pro počítačové systémy, včetně tabulí.

Luděk JÍRA, redaktor

Od sklepa až po půdu. Každičké místo paláce je teď obsazené. Po dohodě s památkáři ve střeše přibyla střešní okna, aby se pro potřeby školy, v tomto případě administrativu, dalo využít taky podkroví. Na univerzitě, kde je vyučovacím jazykem angličtina, studuje přes 900 studentů management, ekonomii, právo, žurnalistiku, mezinárodní vztahy a taky humanitní obory.

Alan KRAUTSTENGL, redaktor AAUNI

Asi ta největší skupinka ze Spojených států, to je zhruba třetina. Čeští studenti tvoří 20 až 25 % naší studentské populace. Tato část Malé Strany teď díky studentům výrazně ožila. Dosud v malé části paláce fungovala mateřská škola, která tu zůstane dál, a pro předškoláky bude soužití se studenty pod jednou střechou navíc přínosem.

Tomáš VACHUDA, proděkan AAUNI

Bude tam možnost mít konverzaci mezi rodilým mluvčím, aby ti mladí nejenže by se učili něco z knihy nebo něco opakovali, ale měli možnost skutečně slyšet i tu interakci.

Luděk JÍRA, redaktor

Novinkou je taky veřejně přístupný průchod do Vojanových sadů, atraktivní jistě nejen pro posluchače, kteří budou moct na čerstvém vzduchu načerpat sílu ke studiu, ale i pro Pražany a turisty.

Oldřich LOMECKÝ, starosta MČ Praha 1 /TOP 09/

Tam je i malá kavárna pro studenty, která může být navštěvována i veřejností. A průchod univerzita umožní v rámci svého provozu.

Luděk JÍRA, redaktor

Škola v Letenské ulici obývá už dva paláce, kromě Thurn Taxisova taky dům U Zlaté lodě, který si pronajala od soukromého vlastníka. Vedení předpokládá, že univerzita bude dál růst a za 15 let jí bude v obou objektech těsno natolik, že si možná pronajme další budovu v sousedství. A Letenská ulice bude pulzovat studentským životem na plné obrátky. Luděk Jíra, Česká televize.

Petr SOJKA, moderátor

Fotografie z vykřičených čtvrtí Hamburku vystavuje fotograf Andrej Reiser v galerii Zahradník tady, v domě číslo 8 v ulici V Jámě. Máme pro vás navíc i zajímavý příběh tohoto domu. Dívejte se i příště na magazín Z metropole. Na shledanou za týden.

Z metropole, ČT 1, 21.3.2015

Štítky
Osobnosti: Oldřich Lomecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme