Staré vazby v novém kabátě?

25. 5. 2010

Z vývoje na naší politické scéně je čím dál víc patrné to, že z čeho byla podezírána TOP 09, tedy jakési „béčko“ ODS na dobu určitou, je ve skutečnosti, a věřím, že promyšleně od samého počátku, předurčena právě strana Věcí veřejných. Ne nadarmo je jedním z ideových zakladatelů Věcí veřejných jeden z nejvlivnějších členů pražské ODS.

O blízkosti z čirého pragmatismu svědčí i poslední vývoj v Praze 5. Zastupitel Věcí veřejných společně s několika zastupiteli ODS a ČSSD záhadně onemocněl v den, kdy by měla být exkomunikována ze své funkce ikona propojení lobbismu a politiky, starosta Milan Jančík. Pro další vývoj v pražské politice bude tento pán jistě dobře použitelný. Propojení obchodních aktivit některých čelních politiků napříč těmito stranami je také málo náhodné. Neveřejná jednání mezi Věcmi veřejnými a ODS, resp. Věcmi veřejnými a ČSSD jen podtrhují stávající vazby, pravděpodobný parlamentní vývoj a ambice těchto stran. Předpokládaný možný vývoj evokují
i nynější útoky ODS proti, na první pohled ideově nejbližšímu partnerovi, TOP 09.

Obávám se, že tímto je předznamenán rovněž budoucí vývoj po komunálních volbách na pražském Magistrátu. Není divu. Moc peněz a podnikání za státní peníze a tudíž nebezpečí zpřetrhání ekonomicko politických vazeb některých představitelů těchto stran je mocná čarodějka a zisky z poctivé práce nejsou až tak atraktivní, protože nesou riziko a často i bolí.

PaedDr. Jiří Pilař

V Praze dne 25. 5. 2010