Staré kmotrovské fígly zpět na magistrátě

20. 7. 2015

Plán, který předkládá v úterý 21. 7. radní pro kulturu Wolf, připomíná návrat starých fíglů z doby Pavla Béma. Projekt se zdá být vcelku nenápadný – jedná se o realizaci stálé expozice ke kulatému výročí narození Karla IV. Při důkladnějším prostudování materiálu lze však nalézt směřování ke zcizení historických památek vlastněných hlavním městem Prahou - Dům u Zlatého prstenu, Dům u Minuty, celý komplex domů na Malém náměstí a dokonce i Staroměstská radnice. Všechny výše jmenované památky mají být vloženy do jakési fundace, jejíž personální obsazení a obsahové směřování je naprosto neznámé, neboť dosud nebyla ani založena.

Záminkou k tomu má být „stálá expozice k 700. výročí narození Karla IV. “. Pomineme-li, že stálá expozice k výročí je protimluv, pozoruhodný je výbor aktérů a spolupracovníků. Na takovémto projektu bychom čekali odborné instituce hl. města Prahy jako je Muzeum hlavního města Prahy nebo Archiv HMP, případně Národní muzeum, ale expozici bude zaštiťovat soukromý spolek Praga Mystica a další společnosti, které rozhodně nemají renomé ani odbornost muzejních a archivních institucí.

Po zkušenostech se správou pražských věží Bártovou firmou ABL je téměř neuvěřitelné, že přichází další pokus, jak si přivlastnit národní kulturní památku - Staroměstskou radnici a další památkové objekty, a že je Rada hlavního města vůbec ochotna o takovém návrhu vážně jednat.

Klub TOP 09 a nezávislých důrazně protestuje proti tomuto předkládanému záměru a věří, že kulturní veřejnost se proti němu velmi důrazně ohradí.

Václav Novotný, předseda klubuzastupitelů TOP 09

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme