Stabilní koalici nelze postavit s partnerem, který vás nerespektuje

12. 10. 2022

Navzdory snaze koalice SPOLU jednat s potencionálním koaličním partnerem s respektem, nejsou Piráti, kteří skončili ve volebním klání na třetím místě, s rozdílem 1 648 199 hlasů, ochotni respektovat výsledek voleb. Šance dojít k dohodě se kvůli tomu komplikuje. Tak zní závěry z třetího jednání s Pirátskou stranou, které proběhlo dnes odpoledne na Magistrátu hlavního města Prahy.

Ani dnešní jednání s Pirátskou stranou bohužel nepřineslo posun v nalezení nejlepšího řešení pro budoucnost hlavního města. Jednání komplikují především dvě věci. Tou první jsou personální požadavky, kterým Piráti, zdá se, přikládají větší význam než samotnému programu. „Zodpovědný přístup k vyjednání pevné, transparentní a stabilní koalice vede nejdříve přes programovou shodu. Jakmile si to uvědomí i Piráti, a přestanou primárně řešit, kdo na jakém křesle v radě města usedne a budou se společně s námi soustředit na programové průniky, zcela jistě se v jednání o případné koalici posuneme dál,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

Kromě personálních výhrad, zástupci Pirátské strany zpochybňují i to, že by SPOLU jako vítěz voleb mělo obsadit post primátora. „Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) volby vyhrála, a tím pádem jde volba primátora za ní. Očekával bych, že to bude případný koaliční partner respektovat. Stejně jako my respektujeme jejich právo, aby si do případných pozic v městské radě nominovali toho, koho považují za nejlepšího a jsme připraveni takového člověka podpořit,“ řekl místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

Druhým problémem, který jednání komplikuje a případnou dohodu oddaluje, jsou pak vnitřní pravidla Pirátské strany – tedy, že finální schválení potenciální koaliční smlouvy může proběhnout až po hlasování a schválení na jejich Pirátském fóru. „Pokud má koalice fungovat, musíme si věřit a respektovat se. Pokud nám ale druhá strana vnucuje svá pravidla, aniž by hledala cesty ke kompromisu, nelze na takových základech postavit stabilní a funkční koalici. Pokud se Piráti chtějí podílet na pražské vládě a pokračovat v projektech, které započali, měli by akceptovat rozhodnutí voličů, kteří si své zástupce do hlavního města jasně zvolili, a ne stále vytvářet bariéry. Náš volič očekává, že splníme maximum z našeho programu, a ne plnění pirátských podmínek a pravidel. A je to náš volič, kterému budeme předkládat účty za naši činnost, nikoli naše politická konkurence,“ uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme