Spolupráce je spíše o lidech, než o dělení na levici a pravici

19. 3. 2015

* Původní profesí jste chirurg. Je složitější být lékařem nebo starostou?

Nelze jednoznačně odpovědět, protože v obou případech je vysoká zodpovědnost. Jako lékař máte zodpovědnost za konkrétní život, starosta zase odpovídá za žití všech občanů v městské části.

* Starostou na Praze 5 jste byl už v letech 2010 až 2012. V čem je pro vás dnes situace jiná?

Srovnávat mohu ze dvou pohledů: první je ten pohled osobní, kdy jsem v roce 2010 úplně novým politikem a nic jsem o politice nevěděl a řešil jsem ji jako podnikání. A to, že když podepíšete smlouvu, tak se dodrží a když se něco řekne, tak to platí. Jenže politika bohužel funguje jinak. Dnes už jsem ponaučený a jsem víc politikem než před pěti lety. Některé problémy musím řešit jinak.

* A druhý pohled?

Ten je celospolečenský. Za několik posledních let se neuvěřitelně změnila celospolečenská situace na úrovni české i světové. Mám na mysli především bezpečnostní otázky. Dnes víme, že v Evropě je vojenský konflikt a zároveň je ohrožena i Islámským státem. Obecně se zvýšila agresivita lidí, což dokazují různé incidenty na školách nebo například tragédie v Uherském Brodě. Tyto případy ovlivňují i lokální politiku.

* Může starosta vůbec zabránit takové tragédii, jako byla v Uherském Brodě?

Bezpečnost a prevence bezpečnosti je jedním z našich důležitých témat. Z tohoto důvodu jsme také na radnici ustanovili nový odbor Bezpečnosti a prevence kriminality. Jednak chceme reagovat na to, co se děje ve světě a kolem nás a lépe ochránit občany. Můžeme zlepšit informovanost i zlepšit bezpečnostní situaci na konkrétních místech, jako jsou školy, městské a státní budovy nebo veřejná místa, kde se shromažďuje velké množství lidí.

* Jak funguje spolupráce uvnitř široké koalice TOP 09, Zelených s podporou Pirátů, ČSSD a KDU­ČSL?

Musím říct, že jsem až překvapen, jak koalice velmi dobře spolupracuje. Na lokální úrovni není tak důležité rozdělení na levici a pravici, ale je to spíše o lidech a o tom, kdo chce co pro městskou část udělat. V této koalici se mi pracuje výrazně lépe, než v té před čtyřmi lety.

* Například koalice TOP 09 a ČSSD není na komunální úrovni žádný problém?

My jsme byli vyhraněni pouze vůči KSČM a z celospolečenského důvodu i proti ANO, byť i s některými zastupiteli z hnutí ANO dnes na konkrétních projektech úspěšně spolupracujeme.

* Jak městská část přistupuje k otázce nové zástavby na svém území?

Rozvoj městské části je jedna z priorit naší koalice. Přes některé rozdílné pohledy jsme dosud vždy našli kompromis, jak se k jednotlivým projektům postavit. Jednoznačná shoda ale panuje na zastavování brownfields (nevyužívané rozlehlé areály a plochy ve městech– pozn. red. ) a my jich tady máme hned několik.

* O které lokality jde?

První je Waltrovka, kde se již podařilo zahájit výstavbu. Další je Smíchovské nádraží, zde se dnes navíc projevují všechny jevy, které s podobnými lokalitami souvisí: drogová problematika, bezdomovectví nebo kriminalita. Celá oblast je navíc v srdci městské části. Proto jsme rádi, že společnost, která výstavbu připravuje (Sekyra Group – pozn. red.) se dohodla s Institutem pro rozvoj Prahy a vypsali otevřenou architektonickou soutěž. Výsledky pak byly u nás vystaveny a vítězný návrh se mi líbí.

* Kdyby se kolem Smíchovského nádraží mohlo začít stavět?

Vize developera jsou takové, že když všechna řízení půjdou dobře, mohlo by se poprvé kopnout do země v roce 2017, nebo v roce 2018.

* Která oblast by se v blízké budoucnosti měla ještě změnit?

Třetí problematická zóna na Praze 5, kterou bychom chtěli ve spolupráci s majiteli rekultivovat, leží mezi ulicemi Nádražní a Strakonická v místě bývalého lihovaru. Naší snahou bude, aby se přestavba celé oblasti co nejméně dotkla života místních obyvatel a vyřešila se doprava.

* Jak by se měla konkrétně řešit dopravní situace na Praze 5?

Chceme odstranit autobusové nádraží Na Knížecí víc na periferii, dále vytvořit záchytná parkoviště a co nejdříve zavést parkovací zóny.

* Zejména na Smíchově si lidé často stěžují na bezdomovce a narkomany. Jak řeší radnice tento problém a počítá i s vyčleněním sociálních bytů pro některé lidi bez přístřeší?

Právě s přestavbou brownfields by měl tento problém velké části zmizet. Zatím spolupracujeme s různými neziskovými organizacemi, magistrátem, ale i s městskou a státní policií. Sociální byty máme ve společné koaliční smlouvě a měly by být rozděleny do tří základních kategorií. Budou jednak pro osoby v tíživé životní situaci, ale také pro seniory a jako Startovací bydlení pro mladé rodiny.

Radek Klíma ­ narozen 29. dubna 1962 ­ původním povoláním chirurg ­ od počátku 90. let je jednatelem a společníkem různých zdravotnických firem ­ je členem Regionálního výboru TOP 09 Praha 5 ­ v roce 2010 se stal starostou Prahy 5, odvolán v roce 2012 ­ od listopadu 2014 se stal opět opět starostou ­ kompetence v úřadu: finance, bezpečnost, zdravotnictví, územní a stavební řízení 

Matěj Ludvík

Pražsky deník, 19.3.2015, str. 2

Štítky
Osobnosti: Radek Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme