SPOLU jsme se zapojili do sbírky respirátorů pro potřebné. Pomoci můžete i vy!

11. 3. 2021

V reakci na vládní nařízení nošení respirátorů se koalice SPOLU rozhodla, že místo investice do březnové kampaně nakoupí téměř 30 000 kvalitních respirátorů FFP2 české výroby, které věnuje potřebným po celé republice. Pro seniory, samoživitele nebo lidi v nouzi může nákup respirátorů znamenat nezanedbatelný zásah do rozpočtu a vzniká tak pro ně problém, vládní nařízení dodržet. 1 000 respirátory přispěli pražští zástupci TOP 09 do sbírky pro potřebné, kterou vyhlásila Charita Praha.

Současná krize nejvýrazněji dopadá na ty sociálně nejslabší. Vyspělost státu se pozná také podle toho, jak se dokáže postarat o ty nejzranitelnější. Respirátory FFP2 nejsou zadarmo, ochrana, kterou poskytují proti šíření zákeřného onemocnění, je však nevyčíslitelná. I proto jsme se rozhodli nenechat na holičkách lidi, pro které může představovat každodenní nákup respirátorů citelnou položku rodinného rozpočtu. Konkrétní pomoc lidem je dnes to nejdůležitější,“ říMarkéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, která respirátory předala do azylového domu sv. Terezie na Praze 8. Odtud budou rozdány mezi lidi s nižšími příjmy – seniory, rodiny s dětmi, samoživitele a lidi s postižením.

Krabici se třemi stovkami respirátorů od českého výrobce jsem se rozhodl darovat do nízkoprahového centra pro ženy v nouzi na Praze 1. Je to krok sice drobný, věřím ale, že v konkrétním místě pomůže,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Dominik Feri.

Že může být nákup respirátorů pro lidi s nižšími příjmy problém, dokazuje i řada veřejných sbírek, které v posledních týdnech vznikly. Dnes jsme předali několik stovek respirátorů do jedné z nich, konkrétně do Domova sv. Rodiny, kde pečují o více než 70 osob s mentálním a kombinovaným postižením,“ uvedl starosta Prahy 6 za TOP 09 Ondřej Kolář, který předal dar společně s předsedou TOP 09 Praha Jiřím Pospíšilem. Právě osoby s mentálním a kombinovaným postižením patří k nejohroženějším skupinám obyvatel, jelikož často trpí přidruženými zdravotními komplikacemi, jako je například cukrovka, zvýšený krevní tlak apod.

Do sbírky se můžete zapojit i vy! Třeba i jen jedním darovaným respirátorem můžete někomu pomoci. Pro někoho to není moc, pro jiného je to pomoc,“ vyzývá předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil.

Do distribuce respirátorů potřebným se tento týden zapojili i kolegové z pražské ODS a KDU-ČSL. Dohromady 3 000 respirátorů si díky tomu našlo cestu k lidem v nouzi, kteří žijí na území Prahy. 

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme