Spojené síly pro Prahu představili projekt na dostupnější bydlení v Praze

5. 11. 2019

Jiří Pospíšil spolu s radní HMP Hanou Kordovou Marvanovou a zastupitelkou MČ Prahy 13 za TOP 09 Ivanou Todlovou dnes představili opatření, která mají za cíl zlevnit bydlení (nejen) v Praze. Jedním z nich je výstavba dostupného družstevního bydlení na území hlavního města, druhým pak daňový balíček, díky němuž by klesly náklady na pořízení bydlení o stovky tisíc korun. Opatření reagují na zhoršení dostupnosti bydlení zejména v Praze, ale i v dalších velkých městech v ČR.

Projektový záměr výstavby dostupného družstevního bydlení s účastí hl. m. Prahy včera schválila na návrh radní Hany Kordové Marvanové (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu) Rada. 

Cílem projektu Dostupné družstevní bydlení v Praze s účastí města je pomoci zejména příslušníkům střední příjmové skupiny, včetně mladých rodin, kteří dnes mají velký problém dosáhnout na vlastnické bydlení. Rovněž chceme zajistit bydlení pro příslušníky profesí, které jsou pro chod a rozvoj hlavního města klíčové,“ říká Hana Kordová Marvanová.

Výhody družstevního bydlení:

  1. snížení pořizovacích nákladů na byt díky tomu, že město poskytne pozemky
  2. zlevnění vlastní výstavby, jejímž hlavním cílem není zisk, ale pomoc při obstarání bydlení pro vlastní potřebu
  3. rozšíření bytového fondu hl. m. Prahy pro příslušníky profesí důležitých pro město
  4. přenechání správy družstva do rukou družstevníků
  5. možnost uplatnění kontroly ze strany města

V rámci projektu budou stanovena přesná a nediskriminační kritéria pro zájemce o členství v družstvu. To bude určeno pro skupinu obyvatel, kteří nemohou při současných cenách bytů v Praze dosáhnout na vlastní bydlení, kteří nevlastní žádnou nemovitost k bydlení a mají zájem o dlouhodobé bydlení a práci v Praze.

Součástí opatření je i daňový balíček legislativních návrhů, které by celorepublikově mohly srazit cenu nemovitostí až o statisíce korun. Konkrétně se jedná o návrhy na zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti, snížení DPH z pořízení bytu z 15 % na 10 % a rozšíření daňových úlev v případě pořízení bydlení pro vlastní potřebu, a to jak u vlastnického, tak u družstevního bydlení.

„Danit už jednou zdaněný majetek občanů je nemorální. Proto připravujeme vlastní legislativní iniciativu Prahy na zrušení této nemravné daně, kterou chceme ještě letos předložit Parlamentu,“ říká předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme