Soud odblokoval dostavbu Blanky

22. 4. 2014

Pražské tunely Blanka mají stavbaři dokončit a město zaplatit. Určil to včera Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR. Zopakoval tak svůj verdikt, tentokrát u druhého z návrhů, s nímž přišly strany sporu, Praha a Metrostav. Soud Metrostavu nařídil dokončit práce za 1,34 miliardy korun a Praze zaplatit dluhy za 2,7 miliardy korun. Soud řekl, že zpochybněná smlouva mezi Prahou a Metrostavem platí. „Ukazuje se, že arbitrážní soud byl tou nejrychlejší cestou k dokončení samotného tunelu, a pokud vše půjde dobře, do pěti měsíců by měl být tunelový komplex v provozu,“ řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), podle něhož by pokračování „v agónii zastavené stavby by bylo tou nejhorší možností“.

Odpovědnost, kterou za proplacení problematického dluhu nepřijalo město, na sebe vzali arbitři. Podle Hudečka se řídili zdravým rozumem. „Proti nálezu rozhodčího senátu se nelze odvolat,“ poznamenal primátorův náměstek Jiří Nouza (TOP 09). Podle Nouzy má Metrostav zahájit práce do 30 dnů od doručení rozsudku. „O částce, která byla žalována jako poslední, tedy o té poslední miliardě, se vůbec nejednalo. Další jednání je 4. června,“ řekl Nouza. Podle něho dokončení stavební části tunelového komplexu může trvat pět měsíců. „Z těch počtů vychází, že otevření by mohlo být mezi 15. a 30. zářím, pokud nenastanou žádné komplikace,“ dodal Nouza., Vedení města si může oddychnout a dále doufat, že se problém tunelu nepřenese do dalšího volebního období.

Metrostav zase dostane část peněz a bude moci zaplatit subdodavatele. Metrostav zastavil práce, s nimiž začal v roce 2007, loni v prosinci, protože mu město neplatilo. Praha deklarovala, že sice zaplatit chce, ale nemůže najít legální způsob. Arbitráž začala 10. ledna. Pokračovat bude ještě jednání o finančních nárocích za Trojský most.

19.4.2014 Právo str. 04 Zpravodajství

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme