Slovanská epopej v Tokiu = promarněná šance

9. 6. 2017

Komentář bývalého náměstka primátora pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch a zahraniční vztahy Václava Novotného (TOP 09)

Současná pražská koalice pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) naprosto promarnila šanci, kterou nabízelo vystavení Slovanské epopeje v Tokiu. V době, kdy jsme zápůjčku v předchozí radě s japonskou stranou dojednávali, bylo zřejmé, že návštěvnost Slovanské epopeje bude enormní a kvalifikovaný odhad hovořil o půl milionu návštěvníků. Hlavním smyslem, proč jsme pod naším vedením zápůjčku nejznámějšího Muchova díla do prestižní tokijské galerie dojednávali, bylo vzbudit mimořádný zájem o Prahu a na tomto základě iniciovat jednání s japonskými aerolinkami o zřízení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Tokiem. Protože přímé letecké spojení je základním předpokladem rozvoje turismu z Japonska. Právě japonští turisté představují mohutný potenciál a v mnoha ohledech se jedná o turisty o mnoho bonitnější, než jsou například turisté čínští.

O to se však současné vedení Prahy ani nepokusilo. Záměr, o který jsme pod naším vedením usilovali, se naprosto vytratil. Rada hlavního města Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) v této otázce nic dalšího bohužel neučinila a potenciál, který tento výstavní projekt měl, tak zůstal zcela nevyužitý, stal se samoúčelným a jediným efektem z hlediska cestovního ruchu byl týdenní výlet primátorky a několika dalších radních do Tokia.

Je velká škoda, že potenciál, který jsme primátorce připravili na zlatém podnose, z nějž za předpokladu, že by byl kvalifikovaně využitý, mohla celá Praha vytěžit dlouhodobý pozitivní efekt, zůstal naprosto promarněný. Dalším neméně smutným příkladem, podle mého názoru hraničícím s amatérstvím, je i to, že nekvalifikovaně nasmlouvala celou řadu dalších, opět samoúčelných zápůjček Epopeje, zejména do čínských měst. Ale následně narazila na to, že Ministerstvo kultury k vývozu Slovanské epopeje na žádnou z těchto prezentací neudělilo souhlas a Praha si tím v Číně vytvořila pověst nesolidního partnera. Jediným výsledkem primátorky a jejího týmu je tak mezinárodní ostuda, která se bude jen těžko napravovat.

Václav Novotný

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme