Školáci z Prahy 7 dostanou stolní počítače od Dopravního podniku hl. m. Prahy a ÚJV Řež, a.s.

15. 10. 2020
V rámci zapojení do místního akčního plánu rozvoje vzdělávání bylo zjištěno, že v základních školách na území městské části Prahy 7 počátkem října žákům chybělo přes 300 počítačů pro distanční výuku. Vzhledem k situaci ohledně onemocnění COVID bylo pravděpodobné, že distanční výuka bude pokračovat, a bude existovat velké množství žáků, kteří nebudou mít ze sociálních důvodů možnost se do distanční výuky zapojit.
Zastupitel Prahy 7 Jiří Hejnic (TOP 09) proto oslovil několik městských organizací, společností a dobrovolníků. Nakonec se mu s podporou náměstka primátora hlavního města Prahy Adama Scheinherra (PSobě) podařilo sehnat třetinu požadovaných počítačů z Dopravního podniku hl. m. Prahy a Ústavu jaderného výzkumu Řež a.s.
„Školy jsou vzhledem k epidemiologické situaci s nemocí Covid-19 zavřené a kdo ví, kdy se otevřou. Naštěstí žijeme v 21. století a žáci se mohou vzdělávat distančně. Bohužel ne všechny děti mají takové štěstí a jejich sociální důvody jim to neumožňují. To je naprosto nepřípustné. Každý má právo na vzdělání a úkolem státní správy, samospráv a politiků je vzdělání zajistit za jakéhokoliv stavu. Proto když jsem se dověděl, že školám chybí počítače pro potřebné, okamžitě jsem začal hledat řešení a pomoc. Mám radost, že Dopravní podnik mohl přispět stovkou počítačů, díky kterém se malí Pražané budou moci učit i v těchto těžkých časech," říká náměstek primátora Adam Scheinherr.
„Smyslem projektu je zlepšovat kvalitu vzdělávání a také podporovat rovnost příležitostí pro sociálně potřebné žáky a vybavení škol. Jsme rádi, že se nám podařilo díky Dopravnímu podniku hl.m. Prahy sehnat sto stolních počítačů včetně monitorů a příslušenství. U poloviny z nich jsme nainstalovali operační systém a počítače připravili k předání na ZŠ. Dalších 20 již nainstalovaných počítačů budeme přebírat z ÚJV Řež, a.s.,“ dodává Jiří Hejnic.
Žáci na Praze 7 se dočkají potřebných počítačů již v pondělí 19. 10.2020. Jiří Hejnic bude i nadále s dobrovolníky poptávat další organizace, společnosti i jednotlivce tak, aby měl každý žák na Praze 7 možnost zapojit se do distanční výuky v případě, že sociální poměry mu to neumožňují.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Osobnosti: Jiří Hejnic
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme