Sjednoťme platové tarify v silových složkách státu

10. 8. 2010

V poslední době se opět rozhořela debata o přídavku (který bývá nesprávně označován jako „příspěvek“) na bydlení  vojáků z povolání. Stát potřebuje škrtat v provozních výdajích, a proto je prý třeba tyto přídavky výrazně zkrátit (hovoří se o 36 procentech), ne-li rovnou zrušit. Státní rozpočet by tím ušetřil kolem 1až 2 miliard korun.

 

Toto řešení má jeden zcela zásadní nedostatek. Ignoruje fakt, že přídavek na bydlení již dávno ztratil charakter sociální dávky a stal se postupně integrální částí platu vojáka. Mohu všechny politiky i veřejnost ubezpečit, že vojáci rozhodně nerozlišují mezi přídavkem na bydlení a zbytkem platu a vnímají pouze výsledek, tj. čistý příjem, který si z vojenské služby měsíčně odnášejí. Podle něj se také rozhodují, zda svou práci odvedou pro Armádu ČR nebo pro jiného zaměstnavatele. Přídavek na bydlení je tedy pouze eufemismus pro nesystémové řešení platové politiky ministerstva obrany pomocí paušální měsíční částky 10 000 korun k platu každého vojáka.

 

Snížení či zrušení přídavku na bydlení proto bude bohužel představovat nespravedlivý zásah do proklamovaného hesla, že náklady krize musí nést všichni rovným dílem. Vojáci budou znevýhodněni oproti jiným zaměstnancům veřejné správy, včetně policistů nebo hasičů. Vzhledem k této disproporci ve škrtech bude též narušena léta budovaná a křehká rovnováha v atraktivitě silových složek pro potenciální uchazeče. Lze očekávat též snížení prestiže vojenské služby v očích veřejnosti. Prvními, kteří v důsledku toho budou z armády odcházet, budou logicky ti nejschopnější.

 

Jak ale ušetřit na platech a přitom se vyhnout tomuto nesystémovému řešení? Zcela jednoduše – stačí změnit platný zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů tak, aby upravoval služební poměr nejen např. hasičů a policistů, ale i vojáků. V takovém případě by musela být nutně zavedena nová tarifikace platů v ozbrojených silách - bez nesystémového přídavku na bydlení, ale s jasným a odpovídajícím platem, který bude v rámci silových složek státu stanoven jednotně. Pak teprve bude debata o případném snížení platů vojáků legitimní a spravedlivá, protože se bude nutně týkat i ostatních zaměstnanců státu ve služebním poměru.

Mgr. Ing. Matěj Fichtner, MBA
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme