Se squattery se jednat nedá. Nemohou si diktovat, říká starosta Prahy 6

Rozhovor pro Echo24.cz

13. 2. 2018

Aktivisté obývající od pátku nelegálně vilu Šatovka v Praze 6 i nadále odmítají objekt opustit. „Jednat se s nimi nedá. Pořád si kladou ultimáta a nechápou, že jsou v situaci, kdy na to nemají nárok,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Ten squatterům v pátek nabídl jednání a možné beztrestné opuštění objektu, to však odmítli. Situaci na místě stále hlídá policie, která ráno zadržela jednoho muže, jenž obsazenou vilu opustil. Podle Koláře má Šatovka v budoucnu sloužit jako aktivizační a komunitní centrum pro seniory. Squatteři chtějí využívat prostor ke svým účelům, kde by například rádi pořádali workshopy.

Pane starosto, jak probíhala vaše jednání se squattery ve vile Šatovka?

Z mé strany jednání probíhala v poklidu jak uvnitř domu, tak i na střeše. Potíž byla v tom, že zatvrzele trvali na svém a nechtěli uhnout ze svých požadavků ani o píď. My jsme se jim s ředitelem Městské policie Prahy 6 a vedoucí krizového odboru radnice pokoušeli vysvětlit, že se dopouštějí protiprávního jednání a měli by objekt opustit. V pátek jsme jim říkali, že pokud objekt opustí, nebudeme volat státní policii, aby s nimi incident řešila. Byli jsme připraveni mluvit s nimi o tom, jak by mohlo jejich případné sdružení, které by si mohli založit, tento nebo jiný objekt využívat. Na to odmítali přistoupit. Tvrdili, že tam chtějí zůstat, protože část z nich nemá kde bydlet a část z nich tam chce něco tvořit. Na střeše už to potom bylo o něčem jiném, protože se tam zabarikádovali. Jednal jsem tam s nimi ještě společně s policistou z protiextremistického oddělení. Nikam to nevedlo, bylo to odnikud nikam. Debata byla spíše v rovině filozofické. Snažili se mě přesvědčit, že systém, který já zastupuji, je špatný a zkorumpovaný. Chtěli mě přesvědčit, aby tam mohli zůstat a konat dobro.

Řekli vám, jak dlouho tam chtějí zůstat?

Řekli, že tam chtějí zůstat tak dlouho, jak bude potřeba. Konkrétní lhůtu nesdělili. Já tipuji, že to vydrží ještě tak den. Dnes (pondělí – pozn. red.) už jeden z nich slezl s tím, že musí do práce. Byla to ale jakási bláhovost. Vůbec ho totiž nenapadlo, že by ho mohla zajistit policie. Samozřejmě, že místo do práce šel rovnou do Bartolomějské ulice na výslech.

Už jste zmiňoval, že by squatteři na místě chtěli něco tvořit. Znáte ale jejich konkrétní plány?

Údajně to má být komunitní centrum, kde by se setkávali, tvořili, vydávali časopisy, pořádali workshopy a nevím co všechno. Samozřejmě ale není možné jednat o vytvoření komunitního centra, když se vám někdo vkrade do objektu a potom si ještě diktuje podmínky.

K čemu má v budoucnu Šatovka sloužit?

Mělo by tam být aktivizační centrum v součinnosti s komunitním centrem pro seniory.

Kdy tedy plánujete otevřít vilu pro veřejnost?

Projekt je teď ve fázi studie. Čekáme, až magistrát schválí změnu územního plánu, abychom zajistili, že tam nedojde ke stavbě developerského projektu nebo se tam nepostaví cokoliv jiného, než chceme my. Požádali jsme o změnu na veřejnou vybavenost. Zastupitelstvo by o tom mělo jednat na tomto únorovém zastupitelstvu. Jakmile dostaneme zelenou změnou územního plánu, posune se studie do projekční fáze. Ta může, pokud budu optimistický, trvat asi rok. Poté poběží realizace včetně všech povolení. Bohužel víme, že v České republice trvá vydání stavebního povolení zhruba pět let. Optimisticky tedy tipuji čtyři roky, realisticky pět až šest let.

Řekl jste, že se squattery už odmítáte dál jednat. Jaký bude další postup radnice?

V žádném případě už s nimi jednat nebudeme. Zvlášť poté, co mě naprosto nepochopitelně obvinili z protiprávního jednání a pokusili se mě vyprovokovat, což se jim nakonec bohužel povedlo. Toho lituji. Jednat se s nimi nedá. Pořád si kladou ultimáta a nechápou, že jsou v situaci, kdy na to nemají nárok. Radnice bude nyní pouze součinná s policií, která akci řídí. Čekáme, až odejdou.

Zůstaňme ještě u incidentu, o kterém jste mluvil. Z televizních záběrů je patrné, že vás vyprovokoval nějaký muž, který si vás zároveň i natáčel. Víte, o koho jde, a z jakého důvodu vás obvinil z toho, že jste kouřil marihuanu, pil pivo a následně řídil?

My jsme si samozřejmě zjišťovali, kdo to byl. Jmenuje se Vladimír Turner. Je to člověk, který tam byl už od pátečního večera. Je to zřejmě nějaký pseudonovinář, který píše na anarchistický portál A2larm. Vůbec se nepředstavil, pobíhal tam s kamerou a neustále mi ji cpal do obličeje. Kladl mi otázky, respektive to ani otázky nebyly. Obviňoval mě tam z toho, že nedodržuji dohody. Přitom jsem s těmi squattery žádné neuzavíral. Potom mě obvinil, že jsem třeba pod vlivem alkoholu řídil automobil. To zásadně odmítám. Po dobu, co jsem s nimi jednal, jsem nepožil ani kapičku alkoholu. Bouchly ve mně saze, toho člověka jsem chytil za ruku a ohradil jsem se proti tomu. Potom se k němu přidal hlouček jeho podporovatelů, kteří mě od něj začali nevybíravým způsobem odstrkovat. Nebýt policie, nevím, jak by to dopadlo.

Blíží se komunální volby. Není možné, že se za celou akcí squatterů skrývá i nějaký hlubší politický podtext s možným cílem poškodit vás před podzimními volbami?

Do takových spikleneckých teorií bych až nezacházel. Když jsme o situaci mluvili s policisty, tak nám říkali, že teď probíhá nějaká akce na podporu kliniky. Ti lidé prý řekli, že plánují obsazení budov po celé Praze. Policista z protiextremistického oddělení říkal, že obsazení Šatovky je právě součástí akce na podporu Kliniky (obsazený objekt Správy železniční dopravní cesty, kde také pobývají squatteři – pozn. red.). Ze strany squatterů tedy žádnou souvislost s komunálními volbami nevidím. To, že se to samozřejmě pokusí využít nejrůznější jiné politické strany a hnutí, s tím se počítat už bohužel musí.

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme