Renata Sabongui potvrdila kandidaturu do Senátu

5. 8. 2014

Dnes dopoledne oficiálně potvrdila podpisem slibu svoji kandidaturu v doplňkových volbách do Senátu PČR pedagožka a podnikatelka Renata Sabongui. Ta bude ve volebním obvoděPraha 10 kandidovat jako nezávislá kandidátka za stranu TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Server EuroZprávy.cz o tom informoval Robert Hladil.

V případě úspěchu nahradí v senátorské lavici dalšího zástupce TOP 09 Jaromíra Štětinu, jenž byl nedávno zvolen do Evropského parlamentu.

"Mojí předností je, že vstupuji do voleb s naprosto čistým štítem. Chtěla bych konečně dát věci do pohybu a být tu pro lidi, kteří už mají dost politikaření a chtějí něco změnit." říká Renata Sabongui a dodává: „Využiji veškeré své dovednosti a zkušenosti, abych byla jako senátorka ku prospěchu nejen svým voličům na Praze 10, kde jsem několik let bydlela, ale i všem občanům České republiky."

Mezi klíčová volební témata Renaty Sabongui patří především podpora rodin s dětmi, důstojné stáří seniorů a také podpora kultury a sportu. Nejen ve svém volebním okrsku vnímá palčivé problémy související s kriminalitou. Jako matka si uvědomuje problémy s nízkými kapacitami školek, s chybějícími jeslemi a náročnost přechodu z rodičovské dovolené dopracovního procesu, stejně tak i problémy čerstvých absolventů škol snažících se uplatnit na trhpráce. Jednoznačně se zasadí o podporu širokého rozvoje tělovýchovných a kulturních aktivit.

K jejím příznivcům patří kromě již zmíněného poslance Evropského parlamentu Jaromíra Štětiny např. baletní legenda Vlastimil Harapes, herec Václav Vydra, houslista Jaroslav Svěcený či olympionik Michal Novotný.

Doplňovací volby do Senátu PČR v obvodě Praha 10 se konají 19. a 20. září.

Renata Sabongui (*10. 2. 1960) v Příbrami

Mezinárodně i u nás uznávaná pedagožka, producentka a manažerka.

Absolvovala Konzervatoř a  HAMU v Praze.  Po studiích a uměleckém působení  v Prazezačala přes státní agenturu Pragoconcert vyučovat balet a tanec vRakousku a Německu a po revoluci vyučovala v USA. Zde mezi její žáky patřila například i dcera amerického prezidenta Billa Clintona Chelsea. V roce 1995 se na základě pozvání tehdejšího šéfa baletu ND Vlastimila Harapese trvale vrátila do České republiky a začala pracovat v Národním divadle. V letech 1998 až 2000 vedla zahraniční oddělení Národního divadla a byla navržena jako první žena-kandidátka v historii na post ředitele Národního divadla. Založila baletní školu v Příbrami, působila jako umělecká ředitelka Plesu v opeře a nadále je producentkou mezinárodních kulturních akcí. Zajišťovala např. turné Michaila Baryšnikova v Praze. Za Národní divadlo organizovala akci Praha 2000, Evropské hlavní město kultury. V USA jako první a dosud jediná zorganizovala Český festival na prestižní scéně Kennedy Centera ve Washingtonu D.C. Mimo jiné je známa svým přátelstvím s kambodžským králem Norodomem Sihamonim.

Renata Sabongui patří také k prvním propagátorům cvičení pilates u nás a v mezinárodním kontextu je považována a nazývána za „matku Pilates v Česke republice.

Aktuálně působí jako pedagog  a věnuje se  podnikání v oblasti produkce kulturních akcí a výuky pilates. Je iniciátorkou a mecenáškou výměny studentů mezi Akademií múzických umění  a TISCH New York University.

Renata Sabongui je vdaná. má dceru Claire (22) a  syna Jiřího (11).

Eurozpravy.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme