Radní TOP 09 shrnují cíle a úkoly pro rok 2012

16. 1. 2012

Půldruhého měsíce po nástupu radních TOP 09 do funkcí ve vedení hlavního města Prahy, je čas zhodnotit priority a objem práce, který nové radní čeká.

Po rychlém nástupu a prvních krocích, vedoucích k narovnaní existujících poměrů, si radní vytyčili první cíle.

První náměstek primátora Tomáš Hudeček, v jehož gesci je pražský územní plán, vidí své klíčové úkoly jasně.

Zpřehledním a zjednoduším územní plánování a územní rozvoj v Praze. Zefektivním fungování Útvaru rozvoje města. A především se zasadím o maximální omezení korupce a spekulací,“ říká v odpovědi na dotaz, jaký pracovní plán si nastavil pro rok 2012.

Náměstek primátora Pavel Richter, zodpovědný za infrastrukturu, by chtěl mít na konci roku 2012 jistotu, že procesy, kterými se řídí magistrát při investování, jsou v rozumně dosažitelné míře transparentní a ekonomické.

Chci vědět, že z možných investic byly vybrány ty, které jsou pro Prahu nejefektivnější a že se nám podaří  tyto naše kroky všem vysvětlit, dodává.

„Během roku 2012 se musí prověřit dosud realizované projekty a vyhodnotit jejich efektivita a budoucí přínosy, musí se zhodnotit připravované projektové záměry, jejich koncepčnost a efektivita,“ říká radní pro oblast evropských fondů a informatiky Eva Vorlíčková. „Důležité bude připravit novou IT strategii hl.m.Prahy pro roky 2012-2016, jejíž součástí musí být analýza současného stavu. V roce 2012 musíme také učinit strategické rozhodnutí, jaké další využití nabídneme Pražanům v projektu Opencard, současný stav nenaplnil očekávání. Je třeba rozšířit věrnostní a slevový program pro držitele karty, zavést platební funkce s využitím pro „městské“ platby a komerční sféru,“ doplňuje výčet svých priorit radní TOP09. V oblasti EU fondů považuje Eva Vorlíčková za stěžejní vydefinování priorit pro hl.m.Prahu financovatelných z fondů EU v příštím programovém období 2014-2020.

 

Václav Novotný, který má na starosti kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch

a zahraniční vztahy, se hodlá věnovat zejména problematice grantů a partnerství.

„Skutečnost je taková, že se sejdou na jeden rok žádosti od více než jednoho tisíce subjektů, což je jakýmsi projevem inflací v této oblasti. To přispívá sice k tomu, aby tady bylo hodně kulturních produktů, ale ne vždy dostatečně kvalitních. Velmi závažným problémem je načasování celého tohoto systému, v jehož důsledku nelze zajistit patřičnou propagaci města a tím i ovlivnit rozhodování turistů a potencionálních návštěvníků s dostatečným časovým předstihem, tedy např. 6 měsíců před začátkem roku. Myslím si, že celý systém je zpožděn o rok a že by tento časový problém měl být vyřešen jakýmsi institutem grantového příslibu. Ten by pak mohl dávat organizátorům kulturních akcí značnou míru jistoty a také možnost informovat turisty a návštěvníky Prahy s oním potřebným dostatečným časovým předstihem,“ vysvětluje.

Helena Chudomelová, nová radní pro školství, sport a volný čas, chce v průběhu letošního roku především připravit materiál o optimalizaci škol, řešit problémy spojené s územním rozvojem Botanické zahrady hl.m. Prahy, dále budovat a rozvíjet portály Praha sportovní a Praha volnočasová a seznámit se všemi školami,  školskými zařízeními a dětskými domovy, které město zřídilo.

Radní pro oblast veřejné správy a legislativy, Lukáš Manhart považuje v roce 2012 za klíčové rozběhnutí projektu elektronických aukcí pro nákup vybraných komodit a služeb hlavním městem Prahou a provedení aktualizace podmínek pro zadávání veřejných zakázek, které zajistí spravedlivější prostředí pro uchazeče.

„Zároveň chci iniciovat provedení zevrubné analýzy hospodárnosti a účelnosti výkonu veřejné správy v hl.m.Praze, která nám napoví, jak reformovat výkon veřejné správy v Praze. Další důležitou prioritou bude zahájení prácí na vytvoření pevných pravidel pro volby do Zastupitelstva hl.m.Prahy.“

Jako konkrétní neodkladné úkoly vnímá radní Manhart také potřebu řešení problematiky prostituce a přepracování návrhu zákona ,,o regulaci prostituce“ či tradičně problematická témata hazardu a taxislužby.

„Přál bych si, aby Pražané získali zpět důvěru ve veřejnou správu v hl.m. Praze, což z mého pohledu je pro život v Praze a její další rozvoj naprosto klíčové,“ shrnuje cíle rady Lukáš Manhart.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme