Radní Novotný chce snížit náklady na dostavbu Průmyslového paláce

19. 1. 2012

Dostavba secesního paláce nemůže začít na přelomu let 2013 až 2014, protože město zatím nezískalo potřebné prostředky. Nepodařilo se totiž od pojišťoven vysoudit miliardu korun, která měla být na financování opravy secesní památky. Společnost Incheba, jejíž nájemní smlouvy zřejmě nebyly pro město výhodné, Průmyslový palác nechala pojistit tak, že z pojistky bylo po požáru vypláceno jen zhruba 180 milionů korun.

Přibližně tuto částku  požaduje za samotný projekt dostavby architektonický ateliér Jakuba Cíglera. Projekt je podle zastupitelů TOP 09 zbytečně drahý, až megalomanský. Návrh  počítá například se stavbou tunelu pod prostřední částí paláce. Ten by měl propojit horní a dolní část Výstaviště. Myšlenku prosadila rada města v době, kdy byl radním pro kulturu Milan Richter (ODS). „Tunel musí pryč,“ soudí nynější radní pro kulturu Václav Novotný, který se chce s architektem Cíglerem dohodnout na přepracování projektu.

Teprve poté, co se návrh uskromní, přepracuje a seškrtá, bude možné vypsat výběrové řízení na dodavatele.

Zatím však město nemá na realizaci dostavby v rozpočtu peníze, jelikož dosud nesehnalo ani soukromého investora, který by se na financování podílel formou PPP projektu. „O nikom takovém nevím, “ potvrzuje radní Novotný. Dostavba průmyslového paláce má přitom stát přibližně 1,6 miliardy korun.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme