Radní Chudomelová startuje první fázi procesu zkvalitňování pražského školství

8. 2. 2013

Kvalita výuky, uplatnění na trhu práce a dostupnost – to jsou základní body, které chce v procesu zkvalitňování pražského školství realizovat radní pro oblast školství, Helena Chudomelová. 

Vychází přitom z faktu, že počet žáků přijímaných ke studiu na střední školy v posledních letech klesá a zdaleka nedosahuje počtu volných míst na středních školách. Pro představu: pro 5977 žáků, kteří odešli z 9. ročníků základní školy ve školním roce 2011/2012, bylo v prvních ročnících středních odborných škol zřizovaných hlavním městem k dispozici 7682 volných míst a dalších 1498 míst v prvních ročnících čtyřletých gymnázií. Důvodem je momentální nepříznivý stav demografického vývoje. Ani postupný nárůst, očekávaný v následujících letech, však nepovede k tomu, že by mohly být kapacity stávajících škol naplněny. 

„Výraznější pokles žáků zaznamenávají střední odborné školy, především průmyslovky, obchodní akademie a učební obory, které připravují absolventy k výkonu technických profesí, k výkonu náročných a vysoce odborných dělnických profesí, ale i pro další studium na vyšších odborných a vysokých školách. Proto je jedním z bodů procesu zkvalitňování pražského školství i sloučení středních škol“, uvedla radní Chudomelová. 

K  1. 7. 2013 by měla být Střední průmyslová škola elektrotechnická se sídlem v ulici V Úžlabině v Praze 10, a to se všemi studenty a pedagogickým sborem přemístěna do SŠ elektrotechniky a strojírenství v Jesenické ulici, rovněž v Praze 10. Podobný přesun je plánován také u obchodní akademie ve Svatoslavově ulici v Praze 4, která je nyní naplněna pouze ze 38 %. Studenti i učitelé by měli přejít do Obchodní akademie Hovorčovická v ulici U Vinohradského hřbitova v Praze 3. V případě sloučení obchodních akademií je nutné zmínit i výrazný ekonomický efekt tohoto kroku. OA Svatoslavova sídlí v pronajatém objektu, který je ve vlastnictví Městské části Praha 4. Výše ročního nájemného činí 2 mil. 699 tis. Kč. K tomu je třeba přičíst i náklady na provoz. Takto uspořené finanční prostředky budou investovány zpět do školství.

Ucelený plán procesu zkvalitňování pražského školství představí radní Chudomelová veřejnosti zhruba za dva týdny. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme