Radní Chudomelová startuje první fázi procesu zkvalitňování pražského školství

8. 2. 2013

Kvalita výuky, uplatnění na trhu práce a dostupnost – to jsou základní body, které chce v procesu zkvalitňování pražského školství realizovat radní pro oblast školství, Helena Chudomelová.

Vychází přitom z faktu, že počet žáků přijímaných ke studiu na střední školy v posledních letech klesá a zdaleka nedosahuje počtu volných míst na středních školách. Pro představu: pro 5977 žáků, kteří odešli z 9. ročníků základní školy ve školním roce 2011/2012, bylo v prvních ročnících středních odborných škol zřizovaných hlavním městem k dispozici 7682 volných míst a dalších 1498 míst v prvních ročnících čtyřletých gymnázií. Důvodem je momentální nepříznivý stav demografického vývoje. Ani postupný nárůst, očekávaný v následujících letech, však nepovede k tomu, že by mohly být kapacity stávajících škol naplněny.

„Výraznější pokles žáků zaznamenávají střední odborné školy, především průmyslovky, obchodní akademie a učební obory, které připravují absolventy k výkonu technických profesí, k výkonu náročných a vysoce odborných dělnických profesí, ale i pro další studium na vyšších odborných a vysokých školách. Proto je jedním z bodů procesu zkvalitňování pražského školství i sloučení středních škol“, uvedla radní Chudomelová.

K  1. 7. 2013 by měla být Střední průmyslová škola elektrotechnická se sídlem v ulici V Úžlabině v Praze 10, a to se všemi studenty a pedagogickým sborem přemístěna do SŠ elektrotechniky a strojírenství v Jesenické ulici, rovněž v Praze 10. Podobný přesun je plánován také u obchodní akademie ve Svatoslavově ulici v Praze 4, která je nyní naplněna pouze ze 38 %. Studenti i učitelé by měli přejít do Obchodní akademie Hovorčovická v ulici U Vinohradského hřbitova v Praze 3. V případě sloučení obchodních akademií je nutné zmínit i výrazný ekonomický efekt tohoto kroku. OA Svatoslavova sídlí v pronajatém objektu, který je ve vlastnictví Městské části Praha 4. Výše ročního nájemného činí 2 mil. 699 tis. Kč. K tomu je třeba přičíst i náklady na provoz. Takto uspořené finanční prostředky budou investovány zpět do školství.

Ucelený plán procesu zkvalitňování pražského školství představí radní Chudomelová veřejnosti zhruba za dva týdny.