Radní Chabr: Praha si nechá vypracovat koncepci veřejného osvětlení

25. 6. 2019

Vedení hlavního města si nechá vypracovat koncepci veřejného osvětlení s návrhem dalšího rozvoje. Město zároveň nechá udělat soupis všech sloupů. Novinářům to dnes řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Materiál vyjde na několik milionů korun, v Praze je asi 135.000 lamp. O veřejné osvětlení se stará městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která studii rozvoje osvětlení nechá vypracovat. Správu osvětlení v minulosti provázely potíže.

Koncepce se bude skládat z několika částí, pro každou z nich vzejde ze soutěže dodavatel. Dokument bude mít mimo jiné architektonicko-urbanistickou část, část týkající se technického stavu a vývoje nebo ekologie.

Analýza současného stavu osvětlení vyjde na asi 1,64 milionu korun a samotná koncepce na 1,9 milionu. Zhruba šest milionů bude stát poskytnutí prostorů dodavatelům pro správu datových výstupů a z této částky budou placeny rovněž přístupy do vybraných databází. 

Chabr uvedl, že město plánuje modernizaci kabelů mezi sloupy veřejného osvětlení. V budoucnu budou schopny vést vysoké napětí, což umožní u sloupů budovat nabíjecí stanice pro elektromobily. "Součástí koncepce bude příprava stožárů na případnou elektromobilitu, kdy plánujeme nahradit staré místy hliníkové kabely," řekl Chabr. Nabíjecích lamp by mohly prý být čtyři tisíce. První pilotní projekt bude na Vinohradech.

Kromě toho by bylo možné přidat optické kabely, a pokrýt tak celé město vysokorychlostním internetem. Postupně by se měly vyměňovat i staré sloupy.

Veřejné osvětlení v metropoli THMP provozuje od loňského června. Společnost vznikla transformací firmy TCP-Vinohrady. Dříve město ke správě osvětlení využívalo společnost Eltodo, které však skončila smlouva v roce 2008 a radní ji opakovaně prodlužovali bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Nakonec zvolili vytvoření vlastního správce.

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme