Rada hl. m. Prahy napravuje systém rozhodovacích procesů

28. 5. 2013

Rada hlavního města Prahy dnes na svém zasedání projednala a vzala na vědomí analýzu shrnující výsledky revize rozhodovacích procesů Rady hl. města Prahy. Současně uložila řediteli Magistrátu hlavního města Prahy předložit seznam všech okruhů právních úkonů, o nichž bude do budoucna rozhodovat Rada hlavního města Prahy. Záměrem je docílit zřetelně průhledného hospodaření.

Radní za TOP 09 zahájili bezprostřední kroky k napravení dosavadního stavu, jímž byla automatická delegace některých rozhodovacích pravomocí ohledně hospodaření hlavního města na úředníky magistrátu. Taková praxe totiž nebyla v souladu se Zákonem o hlavním městě Praze. Ten jasně hovoří o tom, že rozhodování pravomocí nelze delegovat na jiné subjekty, než jsou Rada a Zastupitelstvo hlavního města.

Analýza, která se zpracovávala pět měsíců, uvádí výčet úkonů, které automaticky neprocházely jednáním Rady hlavního města, a tedy o nich ani radní nerozhodovali. O těchto úkonech rozhodovaly pouze jednotlivé odbory a jejich úředníci. Radní Lukáš Manhart (TOP 09) uvádí jako příklad podepisování dodatků ke smlouvě o výstavbě tunelu Blanka, kde byla pravomoc delegována na ředitele odboru městského investora. „Je nepředstavitelné, že o značné části tak obrovských investičních výdajů nerozhodovaly volené orgány, ale úředníci, a to v řádech miliard korun! To je bezesporu jeden z aspektů, které se podepsaly na současné finanční situaci města," uvádí k dosavadní praxi Manhart a dodává: „Ukončení této praxe bude jednoznačně znamenat zprůhlednění hospodaření hlavního města. Teprve nyní bude ve všech případech zřejmé, kdo je za co odpovědný."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme